Videospeler inladen...

Crew Dragon-capsule is terug op aarde na geslaagde "splashdown" in de oceaan: goed nieuws voor de Amerikanen

Vandaag was een belangrijke dag voor het commerciële ruimtevaartproject van SpaceX en de NASA, en het is een geslaagde dag geworden: rond 14.45 uur is de capsule Crew Dragon veilig geland op aarde, met een "splashdown" in de Atlantische Oceaan. Vanmorgen was de eerste fase ingezet, met de loskoppeling van het ISS.

De ontkoppeling van de ruimtecapsule Crew Dragon van het internationaal ruimtestation ISS was vanmorgen live te zien op NASA TV. Crew Dragon maakte zich - perfect op schema om 8.32 uur - los van de Harmony-module van het internationaal ruimtestation ISS. De Crew Dragon, een capsule van ongeveer 5 meter, moest daarop zelf even de motoren aanzetten, om weg te kunnen drijven van het ISS. 

Rond halftwee schoten de motoren opnieuw even aan voor een 15-tal minuten om uit de baan om de aarde te raken en de afdaling in te zetten, de "de-orbit burn". Vanaf dan waren de bewegingen van Crew Dragon opnieuw live te volgen. 

De capsule moest bijzonder hoge temperaturen tot 1.600 graden Celsius trotseren toen de capsule de atmosfeer binnendrong, maar alles verliep vlekkeloos. De verschillende parachutes gingen open zoals gepland en zorgden voor een zachte landing, een "splashdown", in de Atlantische Oceaan, voor de kust van Florida, om 14.45 uur. 

Bekijk hieronder beelden van de succesvolle landing:

Videospeler inladen...

Vreugde en applaus op de grond, 50 jaar later

Zowel het verschijnen van Crew Dragon hoog aan de hemel, het opengaan van de parachutes als de landing in het water werden op applaus onthaald in het centrum van de NASA, waar alles live werd gevolgd. De laatste keer dat de Amerikanen een ruimteschip voor bemand transport zagen landen in de Atlantische Oceaan, was op 13 maart 1969 met de Apollo-9. 

Daarmee is de missie Demo-1 helemaal geslaagd. SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, mikt op commerciële ruimtevluchten voor de verdere toekomst en werkt voor dit project samen met de NASA. Als alles goed gaat, zullen wellicht al volgende zomer Doug Hurley en Bob Behnken met de Crew Dragon naar het ISS vliegen. In dat verband zijn tijdens deze vlucht heel wat data geregistreerd aan boord: zo had de dummy Ripley allerlei sensoren meegekregen om o.a. de druk te meten. 

Amerikanen niet meer afhankelijk van de Russen

Deze nieuwe stap in de commerciële ruimtevaart is in de eerste plaats van belang voor de Amerikanen, die nu niet langer afhankelijk zijn van de Russen om naar het ISS te reizen. 

Wat de puur commerciële ruimtevaart betreft - om rijke ruimtefanaten naar de ruimte te brengen - moeten we wellicht meer kijken naar het project van Richard Branson. De stappen die Elon Musk nu heeft gezet, passen volgens experts in een grotere puzzel voor zijn ruimteprojecten naar Mars, in een veel later stadium. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
NASA TV

Meest gelezen