Videospeler inladen...

Paul Manafort, voormalige campagneleider van Trump, veroordeeld tot bijna 4 jaar cel voor fraude

In de Verenigde Staten is Paul Manafort, de voormalige campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, veroordeeld tot een celstraf van 47 maanden -bijna vier jaar- voor fraude. Een milde straf, zo vertelt onze correspondent Björn Soenens in "De ochtend". Volgende week mag Manafort een nieuwe straf verwachten, want dan staat hij terecht in een proces over verraad tegenover Amerika door zonder toestemming te lobbyen voor buitenlandse mogendheden. 

Tussen juni en augustus 2016 was Manafort de campagneleider voor Donald Trump in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. De misdrijven waarvoor Manafort nu terechtstond, staan daar helemaal los van, legt onze correspondent Björn Soenens uit. 

"Paul Manafort heeft in het verleden heel veel met Russen of met pro-Russen samengewerkt. Zo was hij adviseur van de voormalige president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj. Hij bracht Janoekovitsj opnieuw in de schijnwerpers en heeft daar vele miljoenen dollars aan verdiend. Het is precies voor dat geld, dat via een firma in Malta werd uitbetaald en dat Manafort nooit heeft aangegeven bij de Amerikaanse fiscus, dat hij nu is veroordeeld."

Manafort heeft overigens een lang verleden van samenwerking met dubieuze figuren. "Janoekovitsj is er een van, maar hij werkte indertijd ook voor de toen nog Zaïrese president Mobutu Sese Seko, voor de Filipijnse dictator Ferdinand Marcos en voor de Angolese rebellenleider Jonas Savimbi. De aanklagers zeggen: hij werkte voor iedereen die hem betaalde, het maakt niet uit wat hun ideeën of bedoelingen waren."

De aanklagers wilden een straf tussen de 19 en 24 jaar cel, Manafort kreeg net geen 4 jaar cel

Nu is Manafort dus veroordeeld voor fraude. Hij krijgt daarvoor een celstraf van bijna vier jaar. "De aanklagers wilden nochtans een straf tussen de 19 tot 24 jaar cel. Een straf van zo'n 4 jaar cel, waarvan Manafort al 9 maanden heeft uitgezeten, wordt dan ook gezien als een vrij milde straf." Voorts moet Manafort ook nog meer dan 20 miljoen dollar aan ontdoken geld terugbetalen.

"De rechter zei dat een vonnis vellen, geen 'rekening maken' is maar wel een 'een oordeel vellen'. Zijn oordeel was dat de vraag van het openbaar ministerie buitensporig was en excessief. De rechter benadrukte ook dat Manafort niet terechtstond vanwege de beschuldigingen dat hij of iemand op zijn bevel heeft samengespannen met de Russen om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden."

Landverraad?

Manafort staat nog terecht in een ander proces. "Dat proces gaat niet over fraude of over het ontduiken over belastingen, maar wel over Manaforts werk als lobbyist voor buitenlandse mogendheden zonder dat hij dat heeft aangegeven en over samenzweringen tegen de Amerikaanse staat."

"Er werd eerst verwacht dat hij een milde straf zou krijgen, omdat hij beloofde samen te werken met Robert Mueller, de speciaal aanklager die belast is met het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen. Maar Mueller was enkele maanden geleden extreem kwaad toen bleek dat Manafort hem belazerde door leugens te vertellen en door getuigen te beïnvloeden. Mueller heeft de samenwerking opgeblazen en eist een straf die niet zo mild is als de straf die vandaag is uitgesproken."

"Die uitspraak wordt volgende week, op 13 maart, verwacht. Als daar een strafmaat wordt uitgesproken, zal het afwachten zijn of de straf wordt toegevoegd aan de straf die hij vandaag heeft gekregen of dat ze gelijktijdig wordt uitgevoerd. Stel dat hij volgende week 5 jaar cel krijgt en hij heeft vandaag al vier jaar cel gekregen, dan kan het zijn dat hij niet langer dan 5 jaar in de cel moet. Als de twee celstraffen aan elkaar worden gekoppeld, dan ziet het er niet zo goed uit voor Manafort. Hij wordt in april al 70, dan moet hij misschien brommen tot hij 80 jaar is of ouder. De facto komt dat neer op levenslang."

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen