Ontslagnemend premier Juha Sipilä
©Ilmars Znotins

Finse premier gooit handdoek in de ring na mislukte sociale hervormingen

In Finland heeft premier Juha Sipilä het ontslag van zijn regering aangeboden, na een mislukte poging om hervormingen in de sociale sector en de gezondheidszorg door te voeren. Over vijf weken trekken de Finnen naar de stembus.

De Finse president Sauli Niinistö heeft het ontslag van de premier aanvaard. Sipilä zal wel nog premier blijven in lopende zaken. Op 14 april vinden parlementsverkiezingen plaats in Finland.

De Finse regering strandt daarmee vlak voor het einde van haar termijn. Sipilä stond sinds 2015 aan het hoofd van een centrumrechtse coalitie, die bestaat uit zijn Centrumpartij, de conservatieve Nationale Coalitiepartij en de eurosceptische partij Blauwe Toekomst. Die regering had een prioriteit gemaakt van een grondige hervorming van de gezondheidszorg en de sociale zekerheid. Maar de belangrijkste coalitiepartijen raakten het niet eens over de concrete invulling van die hervorming.

De bedoeling was dat de regionale regeringen de bevoegdheid voor het aanbieden van sociale voorzieningen en gezondheidszorg zouden overnemen van de lokale besturen. Maar het parlementaire werk had vertraging opgelopen, waardoor de wetten niet meer voor de verkiezingen goedgekeurd zouden raken. Sipilä heeft dan maar zelf de handdoek in de ring gegooid.

De oppositie, in de eerste plaats de groenen en de sociaaldemocraten, hadden daarnaast ook forse kritiek geuit op de grotere rol die de regering wilde toekennen aan de privéspelers.

Meest gelezen