Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Opvallend minder nieuwe jobs in de VS, maar werkloosheid verder gedaald

De jobcreatie in de Verenigde Staten is vorige maand fors afgenomen. Tegelijk is de werkloosheidsgraad er wel verder afgenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Werk.

In januari zat de jobcreatie in de VS nog op recordniveau. Maar in februari werden nog maar 20.000 nieuwe banen gecreëerd. Dat is het laagste niveau sinds september 2017. Vooral in de bouw- en verkoopsector is er een opvallende daling van het aantal nieuwe jobs.

(lees verder onder de tweet van het Amerikaanse ministerie van Werk)

De daling komt als een verrassing voor analisten, die gerekend hadden op 173.000 nieuwe aanwervingen, na 311.000 in de voorgaande maand. De terugval is mogelijk te verklaren door het strenge winterweer (wat een weerslag heeft gehad op de bouwsector) en de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid, waarbij een deel van overheidsdiensten stillag. Door die shutdown ontbreken er overigens ook nog veel andere economische data.

De afname van de jobcreatie in de VS voedt de ongerustheid over de groeivertraging in Amerika. Maar het is te vroeg om harde conclusies te trekken, want de werkloosheidsgraad is vorige maand verder gedaald: naar 3,8 procent, tegenover 4 procent in januari. Langs de andere kant ligt de activiteitsgraad met 63,2 procent op het hoogste niveau sinds de zomer 2013.

Meest gelezen