Herbeleef "De zussen van de koning", het verhaal van de zussen van de eerste 3 koningen der Belgen

Deze krokusvakantie heeft VRT NWS de zussen van de eerste 3 koningen der Belgen in de schijnwerper gezet. Het waren vaak vrouwen in de schaduw, maar toch hebben ze meer dan eens hun stempel op de geschiedenis gedrukt. Herbeleef hieronder de volledige reeks.

1. Charlotte: van keizerin van Mexico tot krankzinnige kluizenaar

Leopold II had 1 zus: Charlotte (1840-1927).  Zij was het vierde en laatste kind van Leopold I en Louise Marie. Op piepjonge leeftijd ging ze een (gearrangeerd) huwelijk aan met aartshertog Maximiliaan, de jongere broer van keizer Frans Jozef van Oostenrijk. Samen schopten ze het enkele jaren later tot keizer en keizerin van Mexico, maar dat avontuur eindigde in een bloedige mislukking. Charlotte keerde naar Europa terug waar ze aan paranoia ten onder ging en de rest van haar leven achter slot en grendel op het kasteel van Meise doorbracht.

Het volledige verhaal van Charlotte kan u hier lezen. Of klik op de afbeelding hieronder:

2. Juliana: grootvorstin van Rusland, ster van de beau monde en moeder van twee bastaardkinderen

Juliana (1781-1860) was een oudere zus van Leopold I. Lang voor hij koning der Belgen werd, koppelden haar ouders haar aan Constantijn, een kleinzoon van Catharina de Grote van Rusland. Het huwelijk verliep vrijwel vanaf de eerste dag rampzalig en al snel vluchtte Juliana weg. Uiteindelijk belandde ze in Zwitserland waar ze op haar landgoed Elfenau tal van hoge gasten en prominenten van haar tijd ontving. Tussendoor kreeg ze 2 keer een kind (van wie Constantijn onmogelijk de vader kon zijn).

Het volledige verhaal van Juliana kan u hier lezen. Of klik op de afbeelding hieronder:

3. Josephine: prinses van België, vijand in WO I én kloosterzuster

Albert I had 3 oudere zussen, van wie 2 in leven bleven. Een van hen was Josephine (1872-1958). In 1894 verliet zij het ouderlijke huis als eerste om met Carlo von Hohenzollern te trouwen, haar volle neef. Hierdoor kreeg ze de Duitse nationaliteit wat haar tijdens WO I zuur opbrak: ze zat in het "verkeerde" kamp en bleef de hele oorlog van haar familie in België afgesneden, tot haar grote verdriet. Na de dood van haar man trok ze het klooster in. Daar stierf ze uiteindelijk als zuster Marie-Josephine.

Het volledige verhaal van Josephine kan u hier lezen. Of klik op de afbeelding hieronder:

4. Victoire: de hertogin die in allerijl de Britse monarchie kwam redden

Victoire (1786-1861) was de zus van Leopold I die wellicht het meeste tot de verbeelding spreekt. In 1818 stortte zij zich halsoverkop in een huwelijk met de Britse prins Edward, de hertog van Kent. De unie had slechts 1 doel: zo snel mogelijk nageslacht voortbrengen. Dat was nodig omdat de enige troonopvolger even tevoren onverwacht was gestorven. In 1819 beviel Victoire van een dochter, Alexandrina Victoria. Als koningin Victoria zou zij later meer dan 60 jaar over het Verenigd Koninkrijk regeren.

Het volledige verhaal van Victoire kan u hier lezen. Of klik op de afbeelding hieronder:

5. Henriëtte: de glamourprinses die een fortuin verloor (maar wel een Nobelprijs­nominatie kreeg)

De andere zus van Albert I die de volwassen leeftijd bereikte, was Henriëtte (1870-1948). In 1896 huwde zij met Emmanuel, de hertog van Vendôme en net als zij een nakomeling van Louis Philippe, de laatste koning der Fransen. Samen konden ze op een groot fortuin bogen en jarenlang leidden ze een mondain leven. De beurscrash van 1929 gooide echter roet in het eten en Henriëtte kwam als weduwe uiteindelijk in financieel moeilijk vaarwater terecht. 2 Franse staatslui nomineerden haar wel voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Het volledige verhaal van Henriëtte kan u hier lezen. Of klik op de afbeelding hieronder: