Van Astrid tot Victoire: herlees de 10 verhalen van de zussen van de koning

Deze zomervakantie heeft VRT NWS de (legitieme) zussen van de jongste 4 koningen der Belgen in de schijnwerper gezet. Eerder kwamen ook de zussen van de eerste 3 koningen aan bod. Het waren en zijn vaak vrouwen in de schaduw, maar toch hebben ze meer dan eens hun stempel op de geschiedenis gedrukt. Herbeleef hieronder de volledige reeks.

1. Marie José: de meikoningin die bij Hitler op de koffie ging en een vliegtuigcrash overleefde

Weinig zussen van de koningen der Belgen hadden een leven zo bewogen als dat van Marie José (1906-2001), de zus van koning Leopold III en prins-regent Karel. Toen ze nog in haar wieg lag, stond het al vast dat ze later met Umberto van Savoye zou trouwen, de kroonprins van Italië. Dat gebeurde ook en na WO II was ze heel even koningin van het land. Voor en tijdens de oorlog maakte ze het bewind van dictator Benito Mussolini vanop de eerste rij mee en ging ze in opdracht van haar broer bij Adolf Hitler op bezoek.

Het volledige verhaal van Marie José kunt u hier lezen. Of klik op de afbeelding hieronder:

2. Josephine Charlotte: de prinses in de luwte die als kind de dood van haar moeder "voorspelde"

Geruisloos, discreet en onopvallend: het zijn termen die wel vaker vallen om het leven van Josephine Charlotte (1927-2005) te omschrijven, de oudere zus van koning Boudewijn en koning Albert II. Na een moeilijke jeugd getekend door de tragische dood van haar moeder koningin Astrid en WO II, schopte ze het tot groothertogin van Luxemburg aan de zijde van groothertog Jean. Haar hele leven hield ze een smetteloos imago hoog. Pas enkele jaren voor haar dood kreeg het voor het eerst een dreun toen haar schoondochter een boekje over haar tirannieke houding opendeed.

3. Marie-Christine: het zwarte schaap van de familie, verloren tussen waarheid en fantasie

Uit het tweede huwelijk van koning Leopold III met Lilian Baels werden twee halfzussen van koning Boudewijn en koning Albert II geboren. Een van hen is Marie-Christine (1951). Ze woont al zowat 40 jaar in de VS en heeft volkomen met haar familie gebroken. In interviews en in haar autobiografie schildert ze haar moeder als een harteloze feeks af die haar het leven voortdurend zuur maakte. Toch rekende ze in het verleden al meer dan eens op de koninklijke familie om haar hachje te redden. Zo betaalde koning Boudewijn volgens haar de echtscheiding van haar eerste man.

4. Esmeralda: van pienter kakenestje tot vrijgevochten activist die geen blad voor de mond neemt

Esmeralda (1956) is de andere halfzus van koning Boudewijn en koning Albert II. Ze is het zesde en laatste kind van koning Leopold III en had een innige band met hem. Ze studeerde journalistiek en woonde jaren in Parijs waar ze voor tal van publicaties schreef. Later trouwde ze met een wetenschapper uit Honduras met wie ze 2 kinderen kreeg. De jongste jaren profileert ze zich als activist. Ze zet zich vooral in voor de natuur, voor vrouwenrechten en voor rechten van autochtone volkeren.

Het volledige verhaal van Esmeralda kunt u hier lezen. Of klik op de afbeelding hieronder:

5. Astrid: moederkloek met een (handels)missie die het glazen plafond aan diggelen slaat

Astrid is wellicht de bekendste van alle zussen van de koningen der Belgen. Ze is het tweede kind van koning Albert II en koningin Paola en dus een zus van koning Filip. Pas in 1984 treedt ze voor het eerst op de voorgrond wanneer ze met aartshertog Lorenz van Oostenrijk-Este trouwt. Samen krijgen ze 5 kinderen. Wanneer Albert II in 1993 koning wordt, begint ze actief officiële opdrachten uit te voeren. Tot het huwelijk van Filip met Mathilde gonsde het van de geruchten dat zij ooit haar vader zou opvolgen. De jongste jaren leidt ze de ene handelsmissie na de andere.

Het volledige verhaal van Astrid kunt u hier lezen. Of klik op de afbeelding hieronder:

6. Charlotte: van keizerin van Mexico tot krankzinnige kluizenaar

Leopold II had 1 zus: Charlotte (1840-1927).  Zij was het vierde en laatste kind van Leopold I en Louise Marie. Op piepjonge leeftijd ging ze een (gearrangeerd) huwelijk aan met aartshertog Maximiliaan, de jongere broer van keizer Frans Jozef van Oostenrijk. Samen schopten ze het enkele jaren later tot keizer en keizerin van Mexico, maar dat avontuur eindigde in een bloedige mislukking. Charlotte keerde naar Europa terug waar ze aan paranoia ten onder ging en de rest van haar leven achter slot en grendel op het kasteel van Meise doorbracht.

Het volledige verhaal van Charlotte kunt u hier lezen. Of klik op de afbeelding hieronder:

7. Juliana: grootvorstin van Rusland, ster van de beau monde en moeder van twee bastaardkinderen

Juliana (1781-1860) was een oudere zus van Leopold I. Lang voor hij koning der Belgen werd, koppelden haar ouders haar aan Constantijn, een kleinzoon van Catharina de Grote van Rusland. Het huwelijk verliep vrijwel vanaf de eerste dag rampzalig en al snel vluchtte Juliana weg. Uiteindelijk belandde ze in Zwitserland waar ze op haar landgoed Elfenau tal van hoge gasten en prominenten van haar tijd ontving. Tussendoor kreeg ze 2 keer een kind (van wie Constantijn onmogelijk de vader kon zijn).

Het volledige verhaal van Juliana kunt u hier lezen. Of klik op de afbeelding hieronder:

8. Josephine: prinses van België, vijand in WO I én kloosterzuster

Albert I had 3 oudere zussen, van wie 2 in leven bleven. Een van hen was Josephine (1872-1958). In 1894 verliet zij het ouderlijke huis als eerste om met Carlo von Hohenzollern te trouwen, haar volle neef. Hierdoor kreeg ze de Duitse nationaliteit wat haar tijdens WO I zuur opbrak: ze zat in het "verkeerde" kamp en bleef de hele oorlog van haar familie in België afgesneden, tot haar grote verdriet. Na de dood van haar man trok ze het klooster in. Daar stierf ze uiteindelijk als zuster Marie-Josephine.

Het volledige verhaal van Josephine kunt u hier lezen. Of klik op de afbeelding hieronder:

9. Victoire: de hertogin die in allerijl de Britse monarchie kwam redden

Victoire (1786-1861) was de zus van Leopold I die wellicht het meeste tot de verbeelding spreekt. In 1818 stortte zij zich halsoverkop in een huwelijk met de Britse prins Edward, de hertog van Kent. De unie had slechts 1 doel: zo snel mogelijk nageslacht voortbrengen. Dat was nodig omdat de enige troonopvolger even tevoren onverwacht was gestorven. In 1819 beviel Victoire van een dochter, Alexandrina Victoria. Als koningin Victoria zou zij later meer dan 60 jaar over het Verenigd Koninkrijk regeren.

Het volledige verhaal van Victoire kunt u hier lezen. Of klik op de afbeelding hieronder:

10. Henriëtte: de glamourprinses die een fortuin verloor (maar wel een Nobelprijs­nominatie kreeg)

De andere zus van Albert I die de volwassen leeftijd bereikte, was Henriëtte (1870-1948). In 1896 huwde zij met Emmanuel, de hertog van Vendôme en net als zij een nakomeling van Louis Philippe, de laatste koning der Fransen. Samen konden ze op een groot fortuin bogen en jarenlang leidden ze een mondain leven. De beurscrash van 1929 gooide echter roet in het eten en Henriëtte kwam als weduwe uiteindelijk in financieel moeilijk vaarwater terecht. 2 Franse staatslui nomineerden haar wel voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Het volledige verhaal van Henriëtte kunt u hier lezen. Of klik op de afbeelding hieronder:

Meest gelezen