Archiefbeeld ter illustratie.

Hoe fraude met concerttickets vermijden? En wat als je toch gefopt bent? 5 eenvoudige tips

Ticketingbedrijf Tele Ticket Service heeft maar liefst 8.500 tickets voor verschillende concerten ongeldig verklaard, omdat ze frauduleus zijn doorverkocht. Maar hoe kan je dat dan vermijden? En wat als je toch in die val getrapt bent? Met de hulp van Radio 2-consumentenprogramma "De Inspecteur" bundelen we voor u enkele handige tips.

1. Volg de weg die de organisator toont

Bestel altijd tickets via de website van de locatie van het evenement. Elke concertzaal of festivalorganisator heeft tegenwoordig een eigen website. Op die website vindt u altijd een agenda. Klik gewoon op het concert of het evenement waar u naartoe wilt. Zo komt u automatisch op de juiste, officiële ticketwebsite terecht.

Officiële partners bieden tickets aan voor de officiële prijs. U zult via deze weg dus nooit te veel betalen voor uw ticket.

2. Vermijd dubieuze websites

Concerttickets doorverkopen is op zich niet bij wet verboden in ons land. Maar het is wel verboden om daar winst mee te maken. Nochtans is dat de tactiek van heel wat doorverkopers: een massa gewilde tickets op de kop tikken en die vervolgens met woekerwinsten doorverkopen via websites als Viagogo. 

Zo'n website lijkt vaak betrouwbaar en professioneel, en gebruikt slimme verkooptechnieken. Maar van een concertticket dat u koopt via pakweg Viagogo bent u zelden zeker dat er niet mee valsgespeeld is of dat er geen (verboden) winsten op gemaakt worden. Laat u dus niet vangen: koop gewoon géén tickets via Viagogo of andere bedenkelijke ticketsites.

Tele Ticket Service heeft ook een zwarte lijst samengesteld met ticketwebsites die te allen prijze te vermijden zijn. Die vindt u hier.

3. Probeer een niet-officiële website te herkennen

Niet-officiële ticketwebsites betalen veel geld om bovenaan in het zoekerslijstje van Google te staan. Ze hebben er, zoals gezegd, een handje van weg om op z'n minst betrouwbaar te líjken.

Nochtans zijn onofficiële verkoopsites wel te herkennen. Op de startpagina kunt u vaak al lezen dat de website een doorverkoper is. De tickets worden verkocht volgens het principe van vraag en aanbod. Voor populaire concerten zal de prijs voor een kaartje dus vaak hoger liggen dan de officiële verkoopprijs.

De algemene voorwaarden van deze websites komen ook niet overeen met die van een officiële ticketwebsite. Andere websites geven dan weer expliciet toe dat de tickets niet altijd overeenstemmen met datgene waar je voor betaald hebt.

Archiefbeeld ter illustratie.

4. Toch in de val gelopen? Probeer de kosten te recupereren

Toch een ticket gekocht en de prijs bleek een pak hoger te liggen dan die die op het ticket gedrukt staat? Dan heeft de verkoper zich niet gehouden aan de wet en kunt u het verschil terugeisen. Wil die dat niet terugbetalen, dan kunt u een klacht indienen bij de FOD Economie. De verkoper riskeert zo een strenge straf.

Bent u het slachtoffer geworden van een vals of onwettig doorverkocht ticket en de toegang tot het concert is u geweigerd? Vraag dan aan de concertzaal of -organisator zeker een bewijs dat u niet naar binnen mocht. Bij Vorst Nationaal is dat bijvoorbeeld een stempel op uw ticket, bij het Sportpaleis geven ze u een attest. Daarmee kunt u naar de politie, de FOD Economie en/of de uitgever van uw kredietkaart (bijvoorbeeld Worldline) stappen en uw geld proberen terug te krijgen.

Er zijn ook luisteraars van "De inspecteur" die zeggen dat ze met zo'n bewijs hun geld hebben kunnen recupereren bij Viagogo zelf. Een e-mail naar de klantendienst (met zo veel mogelijk argumentatie) is de beste manier om dat te proberen, maar zekerheid dat dat lukt hebt u helaas niet.

5. Zelf een ticket herverkopen? Let hier dan op

U hebt zelf een concertticket te veel en wilt proberen de kosten te recupereren, bijvoorbeeld via een online ruilplatform zoals TicketSwap? Dat kan wel degelijk, zolang u dat maar niet systematisch begint te doen. 

En zoals hierboven gezegd mag u volgens de wet maar maximaal de prijs vragen die op het ticket gedrukt staat. Alle andere (reservatie-, betaal- of verzendings)kosten die u zelf bovenop het ticket betaald hebt, bent u dus kwijt.

Meest gelezen