AFP or licensors

Orbán wil in de EVP blijven om die te hervormen, CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet onder de indruk 

De Hongaarse premier Viktor Orbán liet tijdens een interview met Hongaarse media vanochtend uitschijnen dat hij lid van de Europese Volkspartij (EVP) wil blijven. Het lidmaatschap van zijn regeringspartij Fidesz staat sinds vorige week onder druk door de vraag tot uitsluiting van onder meer CD&V en CDH. CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet onder de indruk van de uitspraken van Orbán.

Op 20 maart zal de Europese Volkspartij, de fractie van de christendemocraten in het Europees Parlement, discussiëren over het lidmaatschap van Fidesz. Ondertussen zijn er al 12 partijen uit 9 verschillende lidstaten die zich achter het initiatief tot uitsluiting scharen.

Het initiatief om de Hongaarse regeringspartij uit de EVP te zetten kwam niet helemaal onverwacht. De rol van Fidesz is al langer problematisch. Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke gaat de partij van de Hongaarse premier in tegen de waarden van de EVP.

Maar Orbán zelf wil wel degelijk in de EVP blijven. Hij vindt dat de Europese Volkspartij van richting moet veranderen, en niet zijn Fidesz-partij. De campagne die hij voerde tegen Jean-Claude Juncker, Europese Commissievoorzitter, werd ingetrokken.

Beke gaf vanmorgen in "De Ochtend" op Radio 1 aan niet onder de indruk te zijn van dat standpunt. "Je kan niet aan een sterk Europa bouwen en tegelijk het dan van binnenin onmogelijk maken."

De EVP is een sterke partij met een sterk programma in het belang van de Europeanen. Je kan niet aan een sterk Europa bouwen en het dan van binnenin onmogelijk maken
Wouter Beke, voorzitter CD&V

Wat als Orbán wel blijft?

Als Orbán met zijn regeringspartij uit de EVP zal worden gezet, wil hij naar eigen zeggen een eigen richting opgaan. Dan wil hij een nieuwe Europese fractie vormen met de Polen en de conservatieve regeringspartij "Recht en Rechtvaardigheid".

Maar wat als de partij van Orbán wel in de EVP zal kunnen blijven? Dan blijft CD&V hoe dan ook lid van de Europese Volkspartij. Voorzitter Beke benadrukt hierbij de stichtende rol die figuren als Herman Van Rompuy, Leo Tindemans en Wilfried Martens hebben gespeeld. 

Het standpunt van CD&V is duidelijk. Zij die lid willen zijn van de EVP moeten het Europees project van de EVP mee ondersteunen en niet ondergraven, aldus Beke.

Beluister hier het interview met CD&V-voorzitter Wouter Beke in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen