"Islamitische school met banden met terreurbeweging" zet radicaliserings­debat in Nederland opnieuw op scherp

Het nieuws over een islamitische middelbare school in Amsterdam die banden zou hebben met terrorisme, heeft het radicaliseringsdebat bij onze noorderburen opnieuw aangezwengeld. In een debat dat gisteravond in Nederland plaatsvond naar aanloop van de verkiezingen werd er veelvuldig aandacht aan besteed.

Gisteren kwam de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg, met de mededeling dat leraren van de islamitische school "het Cornelius Haga Lyceum", contacten met terroristen onderhouden. De terrorismecoördinator waarschuwt dat de leerlingen worden beïnvloed door docenten met een terroristisch gedachtegoed.  

"Leve ISIS"

In 2017 werden de deuren van de school geopend, hoewel dat niet zonder slag of stoot ging. De politiek weigerde in eerste instantie om de school te subsidiëren, vanwege een Facebookbericht van een toenmalig bestuurslid van de stichting. Hij schreef toen: "Leve ISIS en insjallah, op naar Bagdad om dat schorem aan te pakken." Met schorem verwees hij naar de tegenstanders van Islamitische Staat.

Wij maken ons grote zorgen over het feit dat de school duidelijk antidemocratische tendensen heeft

Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus is verontrust. "Gezien de gebeurtenissen in en rondom de school, maken wij ons grote zorgen dat de school duidelijk antidemocratische tendensen heeft", zegt hij tegen de NOS. Ook de stad Amsterdam, waar de school zich bevindt, maakt zich grote zorgen en wil maatregelen treffen tegen de school.

Gisteren bleek dat de onderwijsinspectie voor de gek werd gehouden toen ze onderzoek wilde doen. De school zou op het laatste moment een godsdienstles hebben geannuleerd toen de controle begon. Ook dat wijst er volgens minister Grapperhaus op dat de subsidies bevroren moeten worden.

Minister Arie Slob van Onderwijs "zal niet schromen de bekostiging stil te leggen" als de onderwijsinspectie weer wordt gehinderd. Hij zegt de school graag te kunnen sluiten, maar dat dat op basis van de wet nu niet mogelijk is.  "Anders hadden we dat natuurlijk gedaan.'' 

Als wij de school zouden kunnen sluiten, hadden we dat natuurlijk nu gedaan

Arie Slob, minister van Onderwijs

Wilders wil school sluiten

Maar volgens Geert Wilders (PVV) is "alleen zorgen maken niet voldoende". Dat zei hij tijdens een televisiedebat van RTL naar aanloop van de Provinciale Statenverkiezingen, die in maart worden gehouden. Dan worden de leden van Provinciale Staten in de twaalf provincies gekozen. Wilders vraagt zich af waarom gemeente Amsterdam de school niet per direct sluit. "Zo gaat Nederland dus kapot. Laffe bestuurders en politici die zelfs niet blussen als er brand is."  

Zo gaat Nederland dus kapot

Geert Wilders, PVV

Vervolgens werd er hevig gedebatteerd over het thema. Zo zei Lodewijk Asscher van de PvdA dat hij de school ook liever zag sluiten, maar dat dat een "aangelegenheid is die in Den Haag opgelost moet worden". Hij wil dat er landelijk stappen worden ondernomen.

En zo is het thema radicalisering en terrorisme opnieuw op de politieke agenda gezet, zo lijkt het althans. Niet alleen "klimaat" en "Zwarte Piet", maar ook terrorisme en radicalisering zullen de komende tijd een belangrijke rol spelen in de campagne van de Nederlandse politici.

Dreigmails

Het Cornelius Haga Lyceum zegt zich te distantiëren van alle genoemde feiten. Maar het kwaad lijkt al geschied. Inmiddels blijkt de school te maken te hebben met dreigmails, naar aanleiding van het nieuws. 

Meest gelezen