"Te weinig rechters" om schadevergoeding voor 15.000 Lernout & Hauspie-gedupeerden eindelijk af te handelen

De gedupeerden in de zaak rond Lernout & Hauspie zullen nog meer geduld moeten hebben. "Omdat er rechters te kort zijn", kan het Gentse hof van beroep nog niet beginnen met de afhandelingen van de burgerlijke rechtszaak tegen de bestuurders van het failliete spraaktechnologiebedrijf. Die afhandeling is nu uitgesteld tot 13 december en zal daarna nog maanden duren.

De zaak rond het West-Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie blijft maar aanslepen. 18 jaar na het faillissement wachten de 15.000 gedupeerden nog altijd op de behandeling van de burgerlijke rechtszaak over een schadevergoeding.

In de strafzaak werden oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie in 2010 al veroordeeld tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, kon het hof van beroep overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak. Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding, onder wie 2.733 gedupeerden zonder advocaat.

Te weinig rechters

Het hof stelde de afhandeling van de schadevergoedingen vorig jaar uit tot 8 maart, vandaag dus. Maar vanochtend bleek dat de zaak opnieuw niet kon worden behandeld. En wel om twee redenen.

"Er is een vraag tot uitstel van een advocaat die in het buitenland zit. Dat hoefde maar een kort uitstel te zijn", zegt voorzitter Erik Van de Sijpe. Maar daarnaast haalt hij nog een tweede reden aan:  er zijn te weinig rechters. Normaal moeten er 57 rechters zijn, maar nu beschikt het hof slechts over 48 rechters.  

Maanden

"In de loop van 2019 verwachten we nieuwe benoemingen, waardoor we eind 2019 op 53 magistraten moeten komen. Op 13 december hopen we de zaak te behandelen en het is de bedoeling dat we tot een eindarrest komen.

Dat zal niet op één of twee maanden zijn, want er zijn 15.000 burgerlijke partijen." Een uitspraak wordt vermoedelijk in de tweede helft van 2020 verwacht. Tegen dat arrest is dan ook nog cassatieberoep mogelijk.

Kans bijna nihil

Zo'n 12.000 van die gedupeerden hebben zich via Deminor burgerlijke partij gesteld.  Dat bedrijf vreest dat de kans dat cliënten nog een schadevergoeding zullen krijgen, vrijwel nihil is. Dat zegt Erik Bomans van Deminor onomwonden in het Radio 1-programma "De wereld vandaag".

Tot twee jaar geleden brandde er nog licht aan de tunnel van de gedupeerden. Maar toen ontsprong de enige kapitaalkrachtige partij in de rechtszaak de dans: bedrijfsrevisor KPMG werd door het hof van beroep niet aansprakelijk gesteld.

Hierdoor is het voor ons einde verhaal voor het hof van beroep in Gent.

Erik Bomans (Deminor)

Nu blijft alleen nog het voormalige management over van L&H. Maar de kans dat die de 15.000 gedupeerden kunnen vergoeden is onbestaand. "Hierdoor is het voor ons einde verhaal voor het hof van beroep in Gent", zegt Erik Bomans. 

"Er loopt nog wel een procedure bij de kamer van koophandel van Ieper", daar bestaat wel nog een kans dat de burgerlijke partijen een schadevergoeding kunnen krijgen. "Maar daar zijn we nu nog mee bezig", zegt Bomans.

Onwaardig

Wat denkt Bomans ten slotte erover dat deze zaak zo lang aansleept? "Iedereen is het erover eens dat deze gang van zaken geen rechtsstaat waardig is. Dit moet veel sneller gebeuren."

"Dit is niet goed voor de slachtoffers, de eisers in dit proces, maar ook niet voor de verweerders. De onzekerheid duurt veel te lang. Daar moet in de toekomst absoluut werk van worden gemaakt", besluit Bomans.

Beluister het gesprek met Erik Bomans in "De wereld vandaag":

Meest gelezen