Leuven wil woningtekort aanpakken: huis bouwen zonder grond te kopen

Een huis bouwen op een grond die je niet zelf bezit. Zo wil het Leuvense stadsbestuur wonen in de stad opnieuw betaalbaar maken. Zo zou je op termijn een huis kunnen bouwen op een grond die niet van jou is.

De stad Leuven laat een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar de oprichting van een "Community Land Trust". Het idee is dat zo'n organisatie gronden ter beschikking stelt om er woningen op te bouwen. Vaak zullen die gronden al eigendom zijn van de stad Leuven. Zo kan je een huis op één van de gronden van de organisatie bouwen zonder dat je die grond zelf moet kopen. "Het is echt wel de bedoeling dat je zelf in dat huis gaat wonen. Het is niet de bedoeling om zo'n huis te kopen en het dan te verhuren. Het huis kan wel worden geërfd of je kan het verkopen zodat andere mensen in de woning terecht kunnen", zegt schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen, tweede van links op de foto). Een deel van de eventuele winst die je maakt bij de verkoop, gaat dan terug naar de stad.

Eeuwig gebruiksrecht 

Je krijgt via het systeem eeuwig gebruiksrecht op je huis. Je hebt ook dezelfde rechten als een gewone eigenaar als je je huis wilt verbouwen of verkopen. Maar omdat je dus de kostprijs van de grond niet moet betalen, wordt een huis kopen op die manier een stuk goedkoper en realistischer. "Op deze manier hopen we voor meer betaalbare woningen te zorgen en de prijzen op de markt positief te beïnvloeden. Dit concept focust op de middengroep die graag een eigen woning wil, maar niet in aanmerking komt voor een sociale woning. Ook die groep kan een duwtje in de rug gebruiken", aldus Corneillie. 

De resultaten van de studie worden tegen februari 2020 verwacht. Daarna zou het project echt van start gaan. Het systeem bestaat al in Brussel. Ook Gent en Antwerpen denken eraan het project op te richten.

Meest gelezen