Videospeler inladen...

May vraagt Europa nog "één extra inspanning" om haar brexitakkoord door parlement te krijgen

De Britse premier Theresa May wil dat de Europese Unie nog "één extra inspanning" doet om ervoor te zorgen dat haar terugtrekkingsakkoord volgende week door het parlement geraakt. Tegelijk waarschuwt ze de Britse parlementsleden nog eens dat niemand weet wat er zal gebeuren als ze haar akkoord wegstemmen.

Theresa May gaf vanmiddag een toespraak voor arbeiders in een magazijn in de havenstad Grimsby, in het oosten van Engeland. De Britse premier riep er de Europese Unie op om nog een "extra inspanning te doen" om het terugtrekkingsakkoord dat ze met de Europese leiders gesloten heeft, door het Britse parlement te krijgen.

Volgende week dinsdag stemt het parlement namelijk voor de tweede keer over dat akkoord. Bij een eerste stemming, midden januari, werd Mays akkoord met een overdonderende meerderheid weggestemd. De regeling over wat er met de Noord-Ierse grens moet gebeuren, was daarbij het grootste struikelblok. May onderhandelt sindsdien met de EU om de tekst over Noord-Ierland aan te passen, zodat haar akkoord alsnog door het parlement wordt goedgekeurd.

Volgens de Britse premier zijn de Europese en Britse onderhandelaars het bijna eens, maar is er nog één klein zetje nodig "om tegemoet te komen aan de specifieke zorgen van het parlement". "Dus laten we doen wat noodzakelijk is voor de parlementsleden om dit akkoord dinsdag goed te keuren. Het is in ons aller belang", sprak ze het publiek van arbeiders toe, maar met een duidelijke boodschap voor een heel ander publiek, verderop in Brussel.

We verwachten een spelletje zwartepieten als May ook de tweede stemming verliest. Het lijkt erop dat ze zich al aan het voorbereiden is

Een Europese diplomaat

De Britse premier lijkt de verantwoordelijkheid voor een mislukking zo steeds meer in de schoenen van de Europese leiders te willen schuiven. Eerder op de dag deed minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt al een duit in het zakje. "Als Brussel geen toegevingen doet, zullen de onderlinge relaties jarenlang vergiftigd zijn", zei hij op de Britse radio. "We willen vrienden blijven met de EU. Maar dat vereist dat Europa flexibel is en begrijpt dat we nu een zeer duidelijke vraag hebben. We vragen geen onredelijke dingen."

Tegelijk had May ook - nog maar eens - een boodschap voor de radicale voorstanders van een brexit in haar partij.  Als haar akkoord niet door het parlement wordt goedgekeurd, "dan dreigt de crisis of zelfs een scenario waarin de brexit er gewoon niet komt", zei ze. "De kans bestaat dat we de Unie dan nooit zullen verlaten." Ze waarschuwde hen ook dat uitstel van de brexit ook tot een tweede referendum zou kunnen leiden.

De Ierse premier Leo Varadkar.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

"Britten moeten water in de wijn doen, niet Europa"

Ook in Europa voelt men aan dat May een eventuele mislukking van de brexit in Europese schoenen wil schuiven. "We verwachten een spelletje zwartepieten als May ook de tweede stemming verliest. Het lijkt erop dat ze zich al aan het voorbereiden is", liet een Europese diplomaat optekenen.

De Ierse premier Leo Varadkar zei dan weer dat de Britten zelf water in de wijn moeten doen en niet de Europese Unie. "Ze hebben zelf het probleem gecreëerd." Volgens Varadkar is het terugtrekkingsakkoord zoals het nu op tafel ligt, eigenlijk al een compromis. "De Britten zijn er niet in geslaagd het te laten goedkeuren, dus de vraag is wat zij ons nu willen aanbieden. We hebben tot nu toe niet gehoord wat zij ons willen geven in ruil voor aanpassingen aan het akkoord."

Michel Barnier, de onderhandelaar voor de Europese Commissie, liet op Twitter weten dat de Europese Unie "de komende dagen intens zal blijven werken om ervoor te zorgen dat het Verenigd Koninkrijk met een akkoord de EU zal verlaten".

Zoals gezegd stemt het Britse parlement op dinsdag 12 maart een tweede keer over het terugtrekkingsakkoord. Als het niet wordt goedgekeurd, volgen er op 13 en 14 maart stemmingen over een brexit zonder akkoord of uitstel van de brexit.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen