Videospeler inladen...

Mensenzee overspoelt Algerijnse hoofdstad, president wil niet wijken

In de Algerijnse hoofdstad Algiers hebben tienduizenden mensen voor de derde vrijdag op rij betoogd tegen president Bouteflika. Ook elders in het land waren  demonstraties aan de gang. De betogers nemen het niet dat de 82-jarige president een vijfde ambtstermijn ambieert. Maar aan opstappen denkt Bouteflika niet.

Het protest tegen president Abdelaziz Bouteflika is al drie weken aan de gang. Hoewel Bouteflika ernstig ziek is en nog amper kan spreken of lopen, is hij op 18 april opnieuw kandidaat voor de presidentsverkiezingen. In een door corruptie geplaagd land als Algerije staat het zo goed als vast dat hij die ook zal winnen. Hij begint dan aan zijn vijfde ambtstermijn. Bouteflika is al 20 jaar president.

Zijn kandidatuur lokte drie weken geleden hevig protest uit. En ook vandaag is opnieuw een massa Algerijnen de straat opgegaan. Op sociale media was opgeroepen tot een "Mars van 20 miljoen". Of er miljoenen mensen betoogden, is moeilijk te zeggen, maar het is wel duidelijk dat er veel meer mensen op de been waren in Algiers dan de twee vorige vrijdagen waarop werd geprotesteerd. Ook in andere steden in Algerije werd er betoogd.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De betogers eisen in de eerste plaats het vertrek van Bouteflika. Ze dragen spandoeken of borden mee met slogans als "Zij hebben miljoenen, wij zijn met miljoenen", "Algerije is een republiek, geen monarchie" en "Geen vijfde mandaat voor Bouteflika".

Onder de betogers vooral veel jonge mensen. Algerije heeft een jonge bevolking: 70 procent van de Algerijnen is jonger dan 30 jaar. De jongeren zijn de corruptie in het land beu en willen werk. Want een kwart van de jonge Algerijnen is werkloos.

De betoging in Algiers verliep niet altijd even rustig. Volgens de Algerijnse autoriteiten hadden zich relschoppers onder de betogers gemengd. 112 agenten zouden gewond geraakt zijn, 195 manifestanten opgepakt. Er zou ook schade zijn aan gebouwen en voertuigen.

AFP or licensors

Om de betogers te sussen, liet Bouteflika al verstaan dat hij na de verkiezingen maar één jaar meer aan de macht zou blijven en dan nieuwe verkiezingen zou organiseren. Maar veel geloof hechten de betogers daar niet aan. Zij willen Bouteflika weg, liever vandaag dan morgen.

Maar de president wil voorlopig niet opstappen. Het regime benadrukt ook dat de deadline voorbij is en zijn kandidatuur niet meer teruggetrokken kan worden. Het is naar verluidt ook moeilijk om binnen zijn partij een opvolger voor hem te vinden. 

Bouteflika verblijft overigens al tien dagen in een Zwitsers ziekenhuis. De man kreeg een beroerte in 2013 en is daar nooit van hersteld. Hij kan nog amper spreken en zit in een rolstoel. De laatste vijf jaar is hij niet meer in het openbaar verschenen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen