Beeki/Pixabay

Vandaag begint het "Mollenweekend": spot de mol in uw tuin of de wei

Natuurpunt roept Vlamingen op om dit weekend uit te kijken naar mollen. De natuurvereniging wil zoveel mogelijk waarnemingen verzamelen om een beter zicht te krijgen op de verspreiding van de mol in Vlaanderen. De gegevens zullen uiteindelijk verwerkt worden in een nieuwe Vlaamse zoogdierenatlas. 

Mollen laten zich niet snel zien, maar toch kan je makkelijk merken dat ze er zijn. Dat komt omdat mollen sporen nalaten, in de vorm van molshopen. Net daarom zijn tuinliefhebbers vaak geen al te beste vrienden van mollen. Maar volgens Sanne Ruyts van de zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt zijn mollen in werkelijkheid nuttige dieren. "Mollen eten onder meer insecten die wortels van gras beschadigen. Door gangen te graven verluchten ze bovendien de bodem zodat er water kan doorsijpelen. "

Verspreiding in kaart brengen

Mollen komen zowat overal in Vlaanderen voor. Maar toch is er over hun verspreiding weinig geweten.  Met de hulp van gewone Vlamingen wil Natuurpunt daarin verandering brengen. De natuurvereniging roept iedereen op dit weekend uit te kijken naar molshopen. Nu het gras nog laag staat, is dat een makkelijke opdracht.

AJP_Photograpy/Pixabay

"Als je in je tuin molshopen ziet, is het niet de bedoeling dat je elke molshoop afzonderlijk telt", zegt Ruyts. "Al die molshopen zijn het werk van één dier dat gangen graaft. Het volstaat dat je via onze website aangeeft dat je op een bepaalde plek, in dit geval je tuin, molshopen hebt gezien. Wij weten dan dat daar een mol aanwezig is."

Nieuwe zoogdierenatlas

De gegevens die Natuurpunt inzamelt, worden uiteindelijk verwerkt in een nieuwe Vlaamse zoogdierenatlas. "We beginnen met gegevens te verzamelen over de mol, omdat het een dier is dat sporen (molshopen) nalaat die door iedereen te herkennen zijn," legt Ruyts uit. "Tot 2022 willen we gegevens verzamelen over alle zoogdieren die in Vlaanderen voorkomen. In 2024 hopen we de nieuwe Vlaamse zoogdierenatlas te kunnen uitbrengen."  

Al die molshopen zijn het werk van één dier dat gangen graaft. 

Sanne Ruyts, Natuurpunt Zoogdierenwerkgroep

De laatste Vlaamse zoogdierenatlas dateert al van 2003 en is dringend aan een nieuwe uitgave toe. Ruyts: "In de atlas staat bij elk zoogdier een kaart met de plekken in Vlaanderen waar het voorkomt. Als we de mol als voorbeeld nemen, dan zien we dat het dier volgens de atlas uit 2003 niet voorkomt in Brussel en ook niet overal in West-Vlaanderen. Wij hebben aanwijzingen dat de mol daar intussen wel voorkomt. Maar misschien is het dier op andere plaatsen wel verdwenen.  De waarnemingen die burgers ons dit weekend bezorgen, gaan ons hopelijk meer duidelijkheid geven. Zo kunnen we in de volgende atlas nieuwe gegevens opnemen, en zo een getrouw beeld geven van de verspreiding van zoogdieren in Vlaanderen vandaag."    

Meer weten?

Op de website van Natuurpunt vind je alle informatie over het Mollenweekend en kom je te weten hoe je waarnemingen moet melden.

Meest gelezen