Videospeler inladen...

Netmanager Canvas: "Heel belangrijk dat we Jackson-docu uitzenden, dit overstijgt de artiest en gaat over misbruik zelf"

"Leaving Neverland", de HBO-documentaire over twee mannen die vertellen hoe Michael Jackson hen heeft misbruikt, overstijgt de artiest en gaat eigenlijk over kindermisbruik zelf. Dat zei Olivier Goris, de netmanager van Canvas, in "Terzake". Volgens jeugdpsychiater Eric Schoentjes is het dan weer positief dat het thema zo bespreekbaar wordt.

Naar aanleiding van de uitzending van de documentaire "Leaving Neverland" op Canvas vanavond, nodigde "Terzake" het nethoofd van Canvas uit, Olivier Goris en jeugdpsychiater Eric Schoentjes.

Er is heel wat controverse rond de documentaire, onder meer omdat er in de urenlange uitzending geen plaats is voor een wederwoord. In "Leaving Neverland" komen twee mannen en hun familie aan het woord. Ze vertellen hoe Michael Jackson een deel van hun familie werd en beschrijven ook in detail hoe het misbruik zou gebeurd zijn.

Olivier Goris noemt de documentaire "echt wel indrukwekkend, vooral omdat het helemaal geen spektakelstuk is. Het is heel sereen gebracht. De makers hebben uitgebreid de tijd genomen om de verhalen van de twee mannen te laten horen".

De pijn bij de slachtoffers komt heel echt over
Jeugdpsychiater Eric Schoentjes

Volgens Goris is het heel belangrijk dat Canvas zo'n documentaire uitzendt. "Er zijn twee voorwaarden waaraan zo'n uitzending moet voldoen: is het een belangrijk verhaal, doet het ertoe? En is het kwalitatief sterk gemaakt? En dat is zo. Dit verhaal overstijgt Michael Jackson. Het gaat meer over seksueel misbruik an sich."

Ook jeugdpsychiater Eric Schoentjes zag een "heel krachtige" documentaire. "De makers hebben hun verhaal heel goed opgebouwd. Ze hebben gefocust op de slachtoffers en hun familie. Daardoor krijgt men een sterk gevoel van geloofwaardigheid, want de pijn bij de slachtoffers komt heel echt over."

"Ik had ook niet de indruk dat de makers Jackson aan de galg wilden praten", gaat Schoentjes verder. "Ze wilden vooral mensen laten getuigen, tonen hoe het is, hoe het is om dat mee te maken en welke impact kindermisbruik heeft op gezinnen en op mensen en hun ontwikkeling."

We gaan de muziek van Jackson toch niet in een doos steken en de ruimte insturen
Canvas-netmanager Olivier Goris

Volgens Goris gaan er wel degelijk mensen zijn die verward achterblijven na het zien van de documentaire. "Maar niet omdat ze twijfelen aan zijn schuld, maar om aan den lijve te voelen en te horen wat de mechanismen zijn achter kindermisbruik. Die jongens zagen hem écht graag."

Goris ziet het verhaal uit de documentaire wel los van de artiest Michael Jackson. "Ik begrijp dat we daarover moeten nadenken, maar we gaan de muziek van Jackson toch niet in een doos steken en de ruimte insturen? Het gaat niet om de muziek, het gaat om de verhalen van die mensen en over hoe we daar als maatschappij mee omgaan." Stijn Vande Voorde van Studio Brussel schreef daar een column over.

"We mogen deze documentaire niet doen verdwijnen. We moeten wel  zorgen dat er voldoende context is." Schoentjes treedt hem bij: "Om de zoveel jaar komt zo'n verhaal naar boven, of het nu de zaak-Dutroux is of misbruik in de kerk. Het bestaat en het moet in de aandacht blijven komen. Dat zulke verhalen regelmatig terugkeren is voor mij eerder een positieve zaak."

Tele-Onthaal

Voor wie nood heeft aan een anoniem gesprek, is Tele-Onthaal 24/7 bereikbaar op het gratis telefoonnummer 106. Elke avond, en ook op woensdag- en zondagnamiddag, kan je ook chatten met Tele-Onthaal.

Bekijk hier het gesprek met Olivier Goris en Eric Schoentjes in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen