Offscreen Film Festival brengt hommage aan B-films en cultklassiekers

Liefhebbers van cultfilms kunnen zich vanaf vandaag helemaal uitleven op het Brusselse Offscreen Filmfestival. Het evenement is al aan zijn twaalfde editie toe. Op het programma staan zowel premières van nieuwe films als vertoningen van klassiekers in het genre.

Het Offscreen Film Festival is niet aan zijn proefstuk toe, het evenement beleeft dit jaar zijn 12e editie en is diverser dan ooit. Het festival start op 13 maart en loopt tot het einde van deze maand. Op het programma staat een mix van klassieke en onuitgegeven cultfilms, waaronder heel wat nieuwe werken en wel 13 premières. Tijdens het festival komen ook heel wat gasten en filmmakers spreken voor het publiek.

De focus ligt in Cinema Nova te Brussel, daarnaast zijn het Brusselse Cinematek en Cinema RITCS de uitvalsbasis voor liefhebbers van de cultfilm. Decentralisaties van het festival vinden plaats in Kortrijk, Gent, Antwerpen en in de Cinéclub van de Brusselse filmschool INSAS, maar ook Luik, waar voor de zesde keer een heuse mini-editie van Offscreen wordt gehouden.

Films tegen de stroom

Het festival opent met sciencefictionfilm "High life" van Claire Denis, waarin een zware crimineel, vertolkt door Robert Pattinson, deelneemt aan een voortplantingsexperiment in de ruimte. Het is tevens de vierde keer op rij dat het festival van start gaat met een genrefilm van vrouwelijke makelij.

Verder in de selectie vinden we o.a. “Luz” van Tilman Singer en “In Fabric” van Peter Strickland, twee titels in het horrorgenre. Voor liefhebbers van psychologische thrillers is er “L’heure de la sortie” van Sébastien Marnier en “Holiday” van Isabella Eklöff.

Andere opmerkelijke Belgische premières zijn er voor de Japanse samoeraifilm “Killing” van Shinya Tsukamoto, de documentaire “Boiled angels: the trial of Mike Diana” van Frank Henenlotte of de stop-motion film “The Wolf House” van Joaquin Cocida en Cristobal Leon.  

(lees verder onder de trailer van "High Life")

Thema's in de kijker

Door iedere week een nieuw thema te belichten, wil de organisatie hommage brengen aan verschillende stromingen in de cultfilm. De eerste week ligt de focus op hoe videospellen de filmwereld hebben beïnvloed (bijvoorbeeld "Super Mario Bros" uit 1993). Tijdens de tweede week staat de dood centraal, en hoe filmmakers dit willen beantwoorden. In de laatste week ligt de focus op regisseur Roberta Findlay: ze heeft doorheen haar carrière een schokkend en pikant oeuvre bij elkaar gefilmd.

Het Offscreen Film Festival loopt van 13 tot en met 31 maart in Cinema Nova, Cinematek en Cinema RITCS. Meer info over het evenement en de programmatie vind je hier.

Meest gelezen