AFP or licensors

Ook Facebook gaat strijd aan met desinformatie over vaccinatie

Na Pinterest en YouTube bindt nu ook de sociaalnetwerksite Facebook de strijd aan tegen valse informatie die het nut van vaccinatie in twijfel trekt. Concreet gaat Facebook het bereik van groepen en pagina's die nepnieuws verspreiden, inperken door ze, na het intypen van een zoekopdracht, niet langer op te nemen in de aanbevelingen. Ook advertenties die onjuiste informatie bevatten over vaccins zullen worden geweerd.

Daarnaast onderzoekt de sociaalnetwerksite hoe het op grote schaal pedagogische informatie over vaccins kan delen wanneer mensen toch op valse informatie over de kwestie stuiten.

Eind februari kondigden Pinterest en YouTube al gelijkaardige maatregelen aan.

Volgens de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten is het percentage van tweejarigen die nog geen enkel vaccin toegediend kregen, gestegen van 0,9 procent voor kinderen geboren in 2011 naar 1,3 procent bij kinderen die in 2015 het levenslicht zagen. Het aantal aanvragen voor vaccinvrijstellingen nam in 2017-2018 voor het derde jaar op rij toe in de Verenigde Staten.

Een uitgebreide Deense studie, waarbij meer dan 650.000 Deense kinderen ruim een decennium lang werden gevolgd, bevestigde recent nog wat al heel wat andere wetenschappers eerder ook al concludeerden. In tegenstelling tot wat sommigen op sociale netwerken beweren, vergroten volgens dit onderzoek de vaccins tegen mazelen, de bof en rodehond helemaal niet het risico op autisme.

Meest gelezen