Spielberg en Sheinberg (rechts)
2004 Getty Images

Ontdekker Steven Spielberg overleden: "Ik heb mijn carrière aan hem te danken"

Sid Sheinberg, oud-directeur van Universal Studios, is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat zegt zijn zoon op Instagram. Sheinberg gaf leiding aan een van de grootste filmmaatschappijen ter wereld, Universal. Steven Spielberg leerde als jonge filmmaker bij hem het vak en reageert op het overlijden van "zijn ontdekker": "Ik heb mijn carrière aan hem te danken."

Sheinberg studeerde rechten, gaf les op universiteiten en werkte later op de juridische afdeling van een televisieproductiebedrijf. Daarna werkte hij 35 jaar voor Universal Studios. In 1995 vertrok hij bij het bedrijf, nadat hij Universal tot een wereldwijd netwerk had uitgebouwd. 

De rest van mijn leven zal ik hem meer verschuldigd zijn dan ik onder woorden kan brengen

Steven Spielberg

"We waren 25 jaar een team en 50 jaar vrienden. De rest van mijn leven zal ik hem meer verschuldigd zijn dan ik onder woorden kan brengen. Mijn hart is gebroken", zegt Spielberg, die in Hollywood als jongste ooit een baan als regisseur aangeboden kreeg. Hij kreeg van Sheinberg de keus om óf verder te studeren óf het regisseursvak bij hem te leren. Spielberg koos uiteraard voor dat tweede.

Schindler's List

Sheinberg zorgde er daarna voor dat Spielberg op 20-jarige leeftijd al een contract kon krijgen. Voor 300 dollar per week kreeg Spielberg toen de kans om tv-shows te maken voor Universal. "Amblin" was zijn eerste film: een 23 minuten durende roadmovie over een jongen en een meisje die samen vanuit een woestijn moesten liften. Dat betekende het succes voor Spielberg.

Later werkten ze samen aan "Schindler's List" en "Jaws". Een leuk detail:  de echtgenote van Sheinberg, actrice Lorraine Gary, speelde in de eerste twee "Jaws"-films. Sheinberg laat haar en zijn twee zonen achter. 

Meest gelezen