Videospeler inladen...

Steeds meer skiongevallen: warmte en drukte veroorzaken blessures op de piste

Het aantal skiongevallen tijdens de krokusvakantie ging dit jaar de hoogte in. Dat melden verschillende verzekeringsmaatschappijen. De ongevallen zijn onder meer te wijten aan de warme temperaturen en de drukte op de piste. Bovendien zijn skiërs ook steeds roekelozer. Verzekeringsmaatschappij Europ Assistance zet “gipsvluchten” in om skiërs met breuken veilig thuis te krijgen.

Europ Assistance opende deze vakantie al 175 medische skidossiers, 7 procent meer dan vorig jaar. De slechte sneeuwkwaliteit op de meeste plaatsen heeft daar voor een groot deel iets mee te maken. “De drukte was opvallend groter dan vorig jaar”, zegt Ivan Cornette, woordvoerder van Europ Assistance. "Deze week hebben we alleen al 300 mensen teruggebracht, vandaag komen er nog 29 bij."

Door de hevige sneeuwval tijdens de eerste weken van het jaar en het warme weer afgelopen week wordt het plots moeilijker om te skiën. Vooral mensen met weinig ervaring komen zo in de problemen. Verder was het zeer druk op de pistes. Daarvoor had Cornette een duidelijke verklaring. "Onze krokusvakantie viel samen met die van Parijs, waardoor de pistes goed gevuld waren. Die drukte veroorzaakte ook ongevallen."

Roekeloos skigedrag

Verder valt het op dat de meeste skiërs een stuk roekelozer gedrag vertonen. Door de verbeterde infrastructuur op de meest bezochte pistes en het feit dat steeds meer skiërs een helm dragen, worden de regels vaak genegeerd en worden er overdreven snelheden gehaald op de latten. “Skimateriaal wordt steeds efficiënter en ook de jeugd gaat vaker skiën", verduidelijkt Cornette. "Daardoor wordt er meer "gestunt" op de pistes, waardoor men iets roekelozer wordt, met letsels tot gevolg.”

Verschillende skioorden organiseren afterparties in de namiddag. We zien dus pieken in onze oproepen in de namiddag
Ivan Cornette, woordvoerder Europ Assistance

Daarnaast zien sommige skiërs de piste steeds meer als “uitgaansplek”, wat voor extra gevaar zorgt. “Verschillende ski-oorden organiseren afterparties in de namiddag. We zien dus ook pieken in onze oproepen in de namiddag, rond 4 à 5 uur. Dat gaat dan vaak over mensen die alcohol gebruikt hebben of vermoeid zijn. Daardoor loopt men ook letsels op", voegt Cornette toe.

Buiten de piste

Ook bij andere verzekeringsmaatschappijen hebben ze meer medische dossiers geopend dan vorig jaar. Bij Touring zien ze dat de skiongelukken vooral voorkomen uit skiërs die buiten de piste gaan. “Skiën buiten de piste is al een aantal jaren in opmars”, zegt Jan Van Bellingen, woordvoerder van Touring. “Daarbij zijn de risico’s op ongelukken een stuk groter, omdat er geen pistes getrokken zijn. Iemand met te weinig ervaring kan dan voor onprettige verrassingen komen te staan.”

Mensen zijn meer naar zonnige bestemmingen getrokken. Onze oproepen kwamen vooral uit zulke oorden
Maarten Matienko, VAB

Verschillende verzekeringsmaatschappijen zien niet alleen het aantal ski-ongelukken toenemen, maar het aantal medische dossiers in de krokusvakantie over het algemeen ook. Dit jaar werden er opvallend meer vakanties naar zonnige plaatsen geboekt, wat leidde tot extra ongevallen op zulke locaties. “Mensen zijn meer naar zonnige bestemmingen getrokken en zijn daar ook actiever geweest”, verduidelijkt Maarten Matienko, woordvoerder van de VAB. “Er zijn heel wat ongevallen gebeurd tijdens wandelingen of sportactiviteiten. In verhouding tot de skioorden, kwamen onze oproepen dus vooral uit zulke oorden.”

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen