Syrië verwerpt rapport OPCW dat stelt dat chloorgas werd gebruikt bij aanval in Douma

Syrië verwerpt het rapport van het OPCW, de internationale waakhond die toeziet of het verbod op het gebruik van chemische wapens al dan niet wordt nageleefd. In dat rapport wordt gesteld dat bij de aanval op de Syrische stad Douma in april 2018 chloorgas is gebruikt. Het OPCW noemt in zijn rapport geen verantwoordelijken voor de aanval.

Douma was toen in handen van de rebellen. Volgens de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties kwamen bij de aanval zeker een vijftigtal mensen om. Tot 650 personen raakten gewond.

Er ontstond een hevige controverse over de gifgasaanval. De Syrische oppositie en het Westen stelden de Syrische regeringstroepen verantwoordelijk. Vanwege het voorval bombardeerden de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië stellingen van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Syrië en bondgenoot Rusland hebben de beschuldigingen steeds van de hand gewezen. Volgens hen ging het om een geënsceneerde aanval door opstandelingen.

In een mededeling via het staatspersagentschap SANA verwierp een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken de "valse berichten die geen enkele geloofwaardigheid genieten". Syrië "dat alle faciliteiten verleende aan het (OPCW) team, hoopte dat de missie tot logische en professionele conclusies zou komen los van alle druk of politisering, maar het is betreurenswaardig dat het rapport vol valse feiten staat", aldus de woordvoerder.

Meest gelezen