Reporters

Te weinig vrouwen aan de top? Nederlandse minister publiceert namen van bedrijven

Te weinig vrouwen aan de top? In Nederland worden bedrijven die het streefcijfer niet halen, vandaag met naam en toenaam genoemd. Minister van Emancipatie Ingrid van Engelshoven doet dat naar eigen zeggen omdat ze teleurgesteld is over de trage vooruitgang die bedrijven daarin boeken.

In de Nederlandse wet staat een streefcijfer van 30 procent vrouwen in topfuncties in grote bedrijven in 2020, volgend jaar dus, maar het ziet er niet naar uit dat dat wordt gehaald. Volgens een onderzoek van het Nederlandse Kennisinstituut Atria neemt het aantal vrouwen in topfuncties maar mondjesmaat toe.

Minister Van Engelshoven zei eerder al verontrust te zijn en stelde dat ze desnoods aan naming-and-shaming zou doen, de bedrijven met naam en toenaam noemen dus. En dat is wat ze vandaag, niet toevallig op Internationale Vrouwendag, doet.

Het Kennisinstituut Atria onderzocht vorig jaar de raden van bestuur en de raden van commissarissen van de 200 grootste bedrijven, en die bevindingen zijn nu openbaar gemaakt.

Onder de bedrijven die zowel in de raad van bestuur als in de raad van commissarissen geen 30 procent haalden, zijn ING, KPN, Ahold Delhaize, Randstad en Aegon. Bedrijven die in de top helemaal geen vrouwen hadden, zijn VolkerWessels, Dura Vermeer en Koninklijke Ten Cate.

Slechts 13 bedrijven haalden vorig jaar het streefcijfer van 30 procent vrouwen in zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen. Aan de top staat de ANWB met 66,7 procent vrouwen in het bestuur en 50 procent in de raad van commissarissen. Voorts voldeden bijvoorbeeld ook Wolters Kluwer, PostNL en de Nederlandse Spoorwegen.

Competitiegevoel

In de krant AD zegt Van Engelshoven dat ze met de publicatie van de lijst ook op dit punt het competitiegevoel bij bedrijven wil aanwakkeren. Ze roept ook het personeel en de aandeelhouders op de bedrijfsleiding aan te spreken.

De minister zou zich naar eigen zeggen "knap schamen" als ze in de leiding van bedrijven als Ahold of ING zou zitten.

Meest gelezen