Videospeler inladen...

Scholen en bedrijven dicht, vluchten afgelast en zo goed als verlaten straten: stroomonderbreking verlamt Venezuela 

Grote delen van Venezuela waren gisteravond in duister gehuld na een uitzonderlijk grote stroomonderbreking. En ook vandaag zijn de problemen allerminst van de baan. Met uitzonderlijke maatregelen tot gevolg.

Om 16.50 uur lokale tijd (21.50 uur bij ons) viel in grote delen van Venezuela de stroom uit. 22 van de 23 regio's in het land werden op een of andere manier getroffen. Ook in de hoofdstad Caracas, tot nog toe meestal gespaard gebleven van grote stroomonderbrekingen, waren alle wijken volledig in duister gehuld. En dat midden in de avondspits.

Door de stroomonderbreking viel alle straatverlichting uit, alsook de verkeerslichten. Telefoon- en internetlijnen lagen grotendeels plat en in verschillende gebouwen was er ook geen water meer omdat dat door elektrische pompen wordt aangevoerd.

AFP or licensors

Ook de metro kwam tot stilstand. Duizenden mensen moesten daardoor te voet van hun werk naar huis (foto boven). Op sociale media verschenen later ook berichten dat de internationale luchthaven van Caracas (deels) getroffen werd.

Volgens de Venezolaanse regering zou de stroomonderbreking in sommige oostelijke regio's na twee uur gedeeltelijk zijn opgelost, maar in de hoofdstad moesten de inwoners acht uur wachten tot de eerste lampen weer begonnen te branden. Het was toen al na middernacht.

Caracas was gisteravond in duister gehuld.
AFP or licensors

Te voet naar het werk, tevergeefs

Maar de problemen zijn duidelijk nog niet van de baan. Integendeel, president Maduro zag zich zelfs genoodzaakt om vandaag alle lessen in de scholen af te gelasten en de werkdag op te schorten, om zo "de heropstart van het elektriciteitsnetwerk te vergemakkelijken".

Venezuela lijkt daardoor grotendeels stil te liggen. De grensovergangen zijn gesloten, de metro rijdt niet in de hoofdstad en op de internationale luchthaven werden vluchten geschrapt. In Caracas liepen grote groepen mensen vanmorgen te voet naar hun werk, niet beseffend dat ze er eigenlijk niet verwacht werden. Door de stroomonderbreking hadden ze de aankondiging van de president niet gehoord of gezien.

"Sabotage" versus "slecht onderhoud"

Stroomonderbrekingen komen wel vaker voor in Venezuela. Het elektriciteitsnetwerk in het door een economische crisis geteisterde land gold ooit als een voorbeeld voor heel Latijns-Amerika, maar heeft door slecht onderhoud veel van zijn reputatie moeten inboeten. Toch is een stroomonderbreking van zo'n grote omvang al enkele jaren geleden.

De regering van president Nicolás Maduro en de oppositie geven elkaar er de schuld van. Volgens de regering is de stroomonderbreking een gevolg van sabotage van de Guri-stuwdam, een van de grootste hydro-elektrische installaties ter wereld en de belangrijkste elektriciteitscentrale van Venezuela.

Maduro zelf beschuldigde op Twitter de Verenigde Staten ervan een "elektrische oorlog" tegen zijn land te voeren. "De elektrische oorlog tegen ons volk, geleid door het Amerikaanse imperialisme, zal op een mislukking uitdraaien", schreef hij.

De oppositie, waarvan tegenwoordig vooral de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó het gezicht is, legt de schuld voor de stroomonderbreking dan weer volledig in handen van Maduro. Ze verwijt Maduro's regering dat ze het elektriciteitsnetwerk al jaren verwaarloost.

Eens te meer een teken dat Maduro het land slecht beheert, zegt de oppositie. "Chaos, ongerustheid, verontwaardiging. Deze stroomonderbreking is het bewijs van de inefficiëntie van de usurpator. De wedergeboorte van het elektriciteitsnetwerk en van het land zijn enkel mogelijk als die usurpatie ophoudt", diende Guaidó Maduro van antwoord.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen