Wordt jouw volgende huisdier een varken?

In Tienen kan je vanavond naar een lezing over varkens. Je komt er te weten hoe je varkens kunt houden als huisdier. Want net als bij kippen heeft dat een paar leuke voordelen.

Stadskippen zijn al een tijdje ingeburgerd, maar een stadsvarken is minder populair. Nathalie Snauwaert houdt zelf al enkele jaren 'spilvarkens', vertelt ze in "Start je dag" op Radio 2. "Ik noem ze spilvarkens, omdat ze voedselverspilling tegengaan en leven van voedselafval uit winkels en restaurants uit de buurt. Maar je kan hen evengoed de etensresten van je eigen maaltijden geven. Varkens eten echt zo goed als alles."

Geen vis of vlees

Hoewel varkens kunnen helpen om de voedselafvalberg te verkleinen, mag je ze niet alle soorten voedsel geven. "Je mag zeker nooit vis of vlees aan je varken geven, om infecties en varkenspest te vermijden", vertelt Nathalie. "Dieren mogen nooit in contact komen met hun eigen soort vlees. Voor de rest kan alles: groenten, fruit, yoghurt, brood, ..." Maar een varken is meer dan alleen maar een afvalverwerker. "Aan een varken kan je veel plezier beleven. Mensen onderschatten die dieren serieus. Een varken is een ontzettend slim dier. Het is heel sociaal en het is ook heel lief. Varkens zijn ideaal voor kinderen om mee te knuffelen."

Voldoende ruimte

Wie graag een varken wil houden, heeft beter een grote tuin. Volgens Nathalie is ongeveer 200 vierkante meter nodig voor drie varkens. En je houdt best meer dan één varken, want varkens zijn groepsdieren. Vanavond geeft Nathalie een lezing over het houden van varkens in Pand10 in Tienen.

Meest gelezen