Videospeler inladen...

Tele-Onthaal krijgt 100-tal oproepen over misbruik na "Leaving Neverland"

Ook de voorbije avond en nacht heeft Tele-Onthaal nog oproepen gekregen over kindermisbruik, naar aanleiding van de uitzending "Leaving Neverland" op vrijdagavond. In die HBO-documentaire getuigen twee mannen hoe popidool Michael Jackson hen seksueel misbruikte toen ze kind waren.  

Alles samen hebben zo'n 95 mensen contact opgenomen met Tele-Onthaal om te spreken over het misbruik dat ze zelf als kind ondergaan hebben. De helft van de bellers waren mannen, wat opvallend is.  Het feit dat het in de documentaire mannen zijn die getuigen, is daar wellicht niet vreemd aan.

Zware feiten

"Wat ook opvalt is de leeftijd van de bellers", zegt Jennifer Pots, coördinator bij Tele-Onthaal. "Zowat 70% van de bellers waren ouder dan 50 en getuigden over misbruik in een heel ver verleden. Zo was er een man van 55 die voor het eerst sprak over feiten van 45 jaar geleden. Het toont aan dat de context vroeger heel anders was: hier werd niet over gepraat. Nochtans gaat het vaak om hele zware feiten."

Dader komt uit directe omgeving

In de meeste verhalen ging het over seksueel misbruik door bekenden, heel vaak in familiaal verband of door vertrouwenspersonen, bijvoorbeeld in scholen of internaten. "Mensen willen vooral de heftige emoties waar ze mee zitten, ventileren. Het praten, na jaren van geheimhouding, is het belangrijkste. Bijna niemand wil een klacht indienen", aldus Jennifer Pots.

Het praten is het belangrijkste, bijna niemand wil een klacht indienen. 

Jennifer Pots, coördinator Tele-Onthaal

Professionele hulp

Ongeveer een vierde van de bellers is op dit moment in therapie, een kleine tien procent was het in het verleden. Als mensen erom vragen, wijst Tele-Onthaal door naar andere hulpverleningskanalen: de hulplijn 1712 voor alle vormen van geweld, de Centra Algemeen Welzijnswerk of de Centra Geestelijke Gezondheidszorg. De paar daders die ook gebeld hebben, wordt gewezen op het bestaan van Stop it Now, de hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens.  

Wie naar aanleiding van de documentaire wil praten of hulp nodig heeft, kan terecht bij Tele-Onthaal of kan bellen naar 106. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen