Videospeler inladen...

17e actiedag van gele hesjes in Frankrijk voor meer koopkracht

Voor de 17e zaterdag op rij komen ook vandaag de "gilets jaunes" in Frankrijk op straat. Hun actie is nog altijd gericht tegen de hoge brandstofprijzen en voor meer koopkracht. De Franse president Emmanuel Macron heeft een landelijke consultatieronde op poten gezet rond deze thema's en die loopt eind volgende week af. 

Bij het begin van de manifestatie waren er slechts enkele honderden betogers opgedaagd aan de Arc de Triomphe in Parijs. Aan de kop van de bijeenkomst liepen enkel vrouwen die zo hun strijd voor gelijke rechten en de Internationale Vrouwendag van gisteren in de verf wilden zetten.

De betoging zal eindigen aan het gebouw van de Senaat in de Jardin du Luxemburg. Mogelijk sluiten zich onderweg nog meer mensen aan. Ook in andere steden wordt er vandaag betoogd door "gele hesjes".

Het is al de 17e zaterdagse actiedag op rij voor de beweging en de aantallen betogers zijn de voorbije weken fors afgenomen. De Franse president Emmanuel Macron heeft een aantal toegevingen gedaan, anderzijds zijn steeds meer Fransen de betogingen -en dan vooral de schade die is toegebracht door groepen vandalen- meer en meer beu. Bovendien lopen de eisen van de beweging erg ver uiteen en zijn die soms tegenstrijdig.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen