Videospeler inladen...

Congolese oppositieleider Martin Fayulu wil nieuwe verkiezingen

De Nelson Mandela-aula van de Vrije Universiteit Brussel zat afgeladen vol vanmiddag met aanhangers van de Congolese oppositieleider Martin Fayulu. De ex-zakenman legt zich nog steeds niet neer bij zijn omstreden verkiezingsnederlaag in december 2018. Hij klaagt kiesfraude aan, verwerpt de samenwerking tussen de nieuwe president Tshisekedi en oud-president Kabila en wil dat er nieuwe verkiezingen komen binnen de zes maanden. 

Twee uur lang moesten de aanhangers van Martin Fayulu wachten. De verslagen presidentskandidaat had eerst de nieuwsgierige Belgische pers te woord gestaan. Maar toen hij aankwam, werd hij met presidentiële égards ontvangen. Een handvol in militair uniform uitgedoste medewerkers vroeg de "president" om de Congolese vlag te groeten, daarna ging hij over een blauwe loper met het haanmotief van zijn partij Lamuka de aula in. Daar werd hij als "verkozen president" toegejuicht door zowat 500 aanhangers.

Lees verder onder foto:

Van eenheidskandidaat tot buitenstaander?

Een half jaar geleden zag de toekomst er nog rooskleurig uit voor Martin Fayulu. De oud-zakenman en mensenrechtenactivist was naar voren geschoven als eenheidskandidaat van de oppositie, die absoluut een einde wilde maken aan het bewind van president Kabila en vooral wilde vermijden dat diens kandidaat Ramazani het zou halen. Maar meteen daarop scheurden Felix Tshisekedi (UDPS) en Vital Kamerhe (UNC) zich af om een eigen coalitie op te richten. "Dat was onverantwoord", zei Martin Fayulu aan zijn achterban. 

De race naar de stembusgang werd spannend en chaotisch, met veel getouwtrek achter de schermen. Fayulu zelf trok met twee belangrijke running mates naar de verkiezingen: oud-vicepresident Jean-Pierre Bemba en de invloedrijke oud-gouverneur Moïse Katumbi. Voor zijn publiek benadrukte  Martin Fayulu nog maar eens dat het regime van president Kabila er alles aan gedaan heeft om zijn kandidaat met fraude aan de macht te brengen, en toen dat niet lukte, liet volgens hem de voorzitter van de onafhankelijke kiescommissie CENI, Corneille Nangaa, de uitslag vervalsen. "Nangaa au prison", was het luidkeelse antwoord in de aula. 

Fayulu eist zijn overwinning op bij de presidentsverkiezingen met 62,11 procent van de stemmen, volgens waarnemers van de Congolese bisschoppenconferentie en middenveldorganisaties, terwijl hij volgens de resultaten van de Céni 34,83 procent van de stemmen binnenhaalde (tegenover 38,57 procent voor Tshisekedi), een verschil van 686.000 stemmen dat hij hevig betwist.

Lees verder onder de foto:

"Onze tweede optie: nieuwe verkiezingen" (Martin Fayulu)

Martin Fayulu heeft lang de uitslag betwist en hij weigerde tot nogtoe zijn parlementszetel te bekleden.  Wat wil hij dan wel? Pas aan het eind van de namiddag kreeg het publiek een antwoord. "Voor een hertelling is het nu te laat", zei hij. "De tweede optie is moeilijk maar haalbaar: nieuwe verkiezingen binnen de zes maanden."

Laten we zoals in Venezuela nieuwe verkiezingen eisen. We zijn toch niet bang? Nieuwe verkiezingen over zes maanden!

Martin Fayulu, Congolese oppositieleider

Op de vraag van een Belgische journalist of de internationale gemeenschap al of niet terecht de uitslag heeft aanvaard uit realiteitszin en om bloedvergieten te vermijden, reageerde de zaal bijzonder verontwaardigd. Fayulu zelf zei dat de Congolezen zélf hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Ik heb een missie en ik zal me blijven houden aan mijn principes." 

Maar Fayulu bevestigt aan VRTNWS dat hij hier in België zal overleggen op hoog niveau en dat hij steun verwacht . 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen