Inspiratiebron voor "Joe le taxi" is overleden

De vrouwelijke taxichauffeur die de inspiratiebron was voor het nummer "Joe le taxi" van de Franse zangeres Vanessa Paradis is eerder deze week overleden. Maria-José Léao Dos Santos was taxichauffeur in de jaren 80.

Haar naam zegt u waarschijnlijk niets. Nochtans is Vanessa Paradis dankzij haar doorgebroken. Maria-José Léao Dos Santos is op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Ze was de inspiratiebron voor het nummer "Joe le taxi".

Maria-José Léao Dos Santos is in Portugal geboren, maar vluchtte naar Frankrijk om te ontsnappen aan het regime van dictator Salazar. Ze belandde van de ene kleine job in de andere om uiteindelijk taxichauffeur te worden, zeker in die tijd nog een typisch mannenberoep.

De vrouw met een jongensachtige look die een taxi bestuurde en Parijse holebi-bars frequenteerde, fascineerde liedjesschrijver Etienne Roda-Gil enorm. Op een avond besloot hij bij haar in de taxi te springen en met haar akkoord een nummer over haar te schrijven.

Beluister hieronder het nummer dat een wereldhit wordt en de carrière van Vanessa Paradis lanceert:

Meest gelezen