Videospeler inladen...

Maar weinig Belgen hebben al hun doosje gratis jodiumtabletten afgehaald

Maar weinig Belgen gaan bij de apotheek hun doosje gratis jodiumtabletten afhalen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De tabletten bieden bescherming bij een nucleaire ramp. De overheid heeft 4,6 miljoen doosjes met jodiumpillen ter beschikking gesteld. Daarvan zijn er zo'n 650.000 afgehaald, veruit de meesten door scholen en crèches.

De campagne startte een jaar geleden. De pillen verzadigen de schildklier en voorkomen dat radioactief jodium wordt opgenomen. Ze hebben vooral effect bij minderjarigen en bij zwangere vrouwen. Kamerlid Kristof Calvo van oppositiepartij Groen zegt dat de overheid de pillen beter bij de Belgen thuis had geleverd.

Meer precies werden 430.982 doosjes opgehaald door scholen, crèches en andere instellingen en 215.337 door particulieren. Elke verpakking heeft 10 tabletten en blijft 10 jaar goed. Door die lange houdbaarheid is het volgens het Crisiscentrum geen probleem dat de meeste doosjes nog niet zijn opgehaald.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen