Videospeler inladen...

Aangespoelde containers op de Waddeneilanden: miljoenen plastic  korreltjes blijven achter op het strand

Op de stranden van de oostelijke Waddeneilanden, in Nederland, liggen naar schatting 24 miljoen kleine plastic korrels, allemaal afkomstig uit de containers die een vrachtschip begin dit jaar daar verloor. Dat blijkt uit een eerste telling van de Rijksuniversiteit van Groningen.

Begin januari verloor de MSC Zoe, een van de grootste containerschepen van Europa, 345 containers toen het langs de Waddeneilanden op weg was naar Bremen, als gevolg van zwaar weer. Sommige containers spoelden aan op de stranden, wat leidde tot een toeloop van strandjutters, veel containers bleven in zee ronddobberen.

Naast heel wat grote spullen spoelden ook veel fijne plastic piepschuim- en polyetheenkorrels en bolletjes aan. Vooral deze plastics vormen een potentiële ecologische dreiging. Enkele dagen na de ramp lanceerde de Universiteit van Groningen een onderzoek naar de omvang van de vervuiling. Via de website Waddenplastic.nl en een app konden mensen zelf helpen, door korrels te tellen binnen een vierkant van 40 bij 40 centimeter. Bijna 300 mensen deden mee, op basis daarvan komt de Universiteit nu met berekeningen.

Een eerste analyse toont dat er op de Waddeneilanden dus 24 miljoen kleine plastic korrels liggen. De hoogste concentratie is te vinden op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog (gemiddeld korrels 268 per m²),  daarna op de Groningse Waddingenkust (253 per m²) en vervolgens de stranden van Rottumeroog en Rottumerplaat (235 per m²).

Rijksuniversiteit Groningen

Plastic korrels opruimen "erg moeilijk"

Op Schiermonnikoog wordt volgende week begonnen met opruimen, en dat is erg moeilijk. Een speciaal bedrijf zal aan de slag gaan met een "maaiklepelzuiger". Die moet de korrels opzuigen, samen met ander aanspoelsel waar ze tussen zitten.

Het is onduidelijk hoeveel plastic- en piepschuimkorrels in totaal in zee terechtgekomen zijn, en wat de uiteindelijke gevolgen voor natuur en milieu zullen zijn. Het risico bestaat dat dit plastic, zeker als het verder uit elkaar valt, zich steeds verder in de voedselketen ophoopt, zeggen de onderzoekers.

De berging van de containers die op de bodem van de zee liggen gaat nog maanden duren.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen