Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Moet Zwitserse rechter straks beslissen of Algerijnse president Bouteflika nog in staat is te regeren?

In Zwitserland heeft de internationale ngo Advocaten Zonder Grenzen een rechtszaak aangespannen om te weten te komen of de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika nog in staat is om zijn land te regeren. De 81-jarige Bouteflika wordt verzorgd in een ziekenhuis in Genève en zou zwaar ziek zijn.

Volgens Saskia Ditisheim, de voorzitster van de Zwitserse afdeling van Advocaten Zonder Grenzen, moet het gerecht in Genève het beroepsgeheim van de artsen die Bouteflika verzorgen, opheffen. Die zouden het gerecht dan duidelijkheid moeten verschaffen over de toestand van de Algerijnse president. De rechtszaak zou er komen op vraag van een Algerijnse vrouw.

Het volksprotest tegen de oude garde van het regime in Algerije klinkt alsmaar luider.
AFP or licensors

Juridisch is het een vrij unieke kwestie, want het Zwitserse gerecht zou zo oordelen over de bekwaamheid van een buitenlands staatshoofd om zijn land te leiden. De rechter in Genève zou de zaak onontvankelijk kunnen verklaren, maar zou zich echter ook kunnen beroepen op de noodzaak van de bescherming van een kwetsbare persoon, in dit geval een zwaar zieke bejaarde man.

Bouteflika werd in 2013 getroffen door een beroerte en is sindsdien niet of nauwelijks in het openbaar gezien. Hij zit in een rolstoel en spreekt nauwelijks. Hij wordt ook meestal verzorgd in een ziekenhuis in Genève.

Veel Algerijnen denken dat Bouteflika niet meer in staat is om te regeren en dat hij gemanipuleerd wordt door zijn omgeving. Die zouden dan ook de kandidatuur van de bejaarde president voor een vijfde ambtstermijn hebben ingediend, wat in Algerije geleid heeft tot massale straatprotesten. Gisteren zijn er daarbij meer dan honderd gewonden gevallen.

Meest gelezen