"Mooiste boek ter wereld" graaft in Amsterdamse ondergrond naar dagelijkse spullen 

"Spul", een boek over de archeologische vondsten in de nieuwe metrolijn Noord/Zuid in Amsterdam, is bekroond met een internationale boekendesignprijs.

Jaren is er gewerkt aan de nieuwe Noord/Zuid-metrolijn in Amsterdam en bij die graafwerken zijn kleine schatten opgedolven: voorwerpen uit het dagelijks leven van de voorbije eeuwen, van prehistorische speerpunten tot sleutelbossen. Ze zijn permanent te bekijken in glazen kasten in de halte Rokin.

Uit die 700.000 voorwerpen maakten Willem van Zoetendaal en Harold Strak een selectie. Samen met stadsarcheoloog Jerzy Gawronski verzamelden ze 15.000 objecten in het boek “Spul”, ook in het Engels verkrijgbaar als “Stuff”. 

Het boek is nu bekroond door de Stiftung Buchkunst in Leipzig, die al sinds 1963 elk jaar de mooist vormgegeven boeken van de wereld kiest. De hoofdprijs, de Goldene Letter, is dus voor “Spul”. De jury koos het boek uit meer dan 600 inzendingen uit 32 landen en prees vooral de fascinerende mix van voorwerpen en de zorgvuldige illustratie van het boek. 

Meest gelezen