museum Vleeshuis, Antwerpen © Foto: Bart Huysmans & Michel Wuyts

Peter Benoit Fonds start crowdfunding voor restauratie 19e-eeuwse Pleyel-vleugelpiano

Het Peter Benoit Fonds start een crowdfundingsactie voor de restauratie van een historische Pleyel-vleugelpiano van Benoit die zich momenteel in langdurige bruikleen in het Antwerpse Vleeshuis bevindt. De componist en stichter van de (voorloper van de) Vlaamse Opera kocht de piano in 1884 in Parijs. Het instrument zou opnieuw bespeelbaar moeten worden gemaakt om in de toekomst opnieuw concerten mogelijk te maken. Via bedrijfssponsoring werd al 20.000 euro opgehaald, er zou nog zowat 7.000 euro nodig zijn.

De crowdfundingsactie zal officieel worden afgetrapt tijdens de jaarlijkse Peter Benoit-herdenkingsavond op dinsdag 12 maart in het Vleeshuis. Daar wordt ook de tweede Prijs Peter Benoit uitgereikt, aan pianist Jozef De Beenhouwer. Het gaat om een bekroning voor componisten, uitvoerders en onderzoekers die zich onderscheiden hebben in het bevorderen van Vlaamse klassieke en hedendaagse muziek. De Beenhouwer zal die avond ook zelf een concert verzorgen.

Jozef De Beenhouwer heeft al een decennialange carrière achter de rug als solopianist en begeleider. Hij is onder meer bekend van de eerste opname van het complete piano-oeuvre van Clara Schumann in 1991. Van 1990 tot 2015 was hij artistiek directeur van de Middagconcerten van Brussel en momenteel is hij nog actief als gastprof aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, dat overigens de eigenaar is van de piano van Benoit. In 2010 kreeg De Beenhouwer ook al de Klara-Carrièreprijs.

Meest gelezen