Videospeler inladen...

Satellietbeelden tonen mogelijke bouw van raket in Noord-Korea

In de Verenigde Staten zijn satellietbeelden publiek gemaakt die naar de mening van sommige experts wijzen op een nakende test met een intercontinentale raket of een ruimteraket in Noord-Korea. Dat bericht radiozender NPR vrijdag. De zender publiceerde de beelden op haar website.

De beelden zijn gemaakt op 22 februari. Ze tonen Sanumdong, een complex ten noorden van Pyongyang waar Noord-Korea in het verleden al ballistische raketten en raketten voor satellietlanceringen bouwde en testte. Ook zijn hijskranen, vrachtwagens en treinwagons te zien.

"Als je alles optelt, ziet dat er echt uit zoals wanneer de Noord-Koreanen aan een raket bouwen", zegt Noord-Korea-expert Jeffrey Lewis, directeur van het East Asia Nonproliferation Project aan het Middlebury Institute of International Studies in Monterey, Californië.

Een paar dagen geleden nog doken satellietbeelden op die tonen hoe Noord-Korea een rakettenfabriek aan de westkust heropgebouwd heeft. Die fabriek was na de eerste top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn Amerikaanse tegenhanger Donald Trump in juni 2018 gedeeltelijk afgebouwd (Lees verder onder de kaart)..

"We zullen zien wat er gebeurt"

Het nieuws over de mogelijke test van Noord-Korea volgt kort na de top van Kim Jong-un en Trump in Vietnam. Hoewel zij daar geen akkoord bereikten, zou een Noord-Koreaanse rakettest, ook als het gaat om een satelliet, een zure appel zijn.

"Ik zou verrast zijn, op een negatieve manier, als hij iets deed dat niet past binnen onze verstandhouding. Maar we zullen zien wat er gebeurt", zei president Trump over een mogelijke rakettest door Kim Jong-un. "Ik zou zeer teleurgesteld zijn als ik een test zou zien."

Videospeler inladen...

Meest gelezen