AP2006

Vermiste Europese bergbeklimmers op "Killer Mountain" Nanga Parbat in Pakistan zijn dood

De voorbije dagen heeft het Pakistaanse leger met man en macht gezocht naar de Italiaan Daniele Nardi en de Brit Tom Ballard. Tevergeefs, want hun lichamen zijn nu ontdekt op een hoogte van 5.900 meter op de flank van de Nanga Parbat, een van de meest gevreesde bergen in de Himalaya.

De Italiaanse ambassadeur in Pakistan Stefano Pontecorvo heeft het nieuws vandaag moeten brengen. Het is vrijwel zeker dat de levenloze silhouetten die op een hoogte van 5.900 meter zijn ontdekt op de Nanga Parbat de lichamen zijn van Nardi en Ballard, de twee klimmers die al dagen vermist zijn.

Het Pakistaanse leger heeft sindsdien met helikopters en met speciale eenheden de flank van de Nanga Parbat afgezocht en dat heeft dus nu het trieste nieuws opgeleverd. De lichamen zelf zijn nog niet geborgen, want een militair team is onderweg naar de plaats waar ze gevonden zijn. (lees voort onder de video)

Bekijk hieronder beelden van de plaats waar de bergbeklimmers om het leven kwamen:

Videospeler inladen...

Beide mannen waren ervaren klimmers. Nardi had al herhaaldelijk gepoogd om de Nanga Parbat in de winter te beklimmen. Tom Ballard is de zoon van Alison Hargreaves, de eerste vrouw die ooit op haar eentje de Everest of Chomolungma in het Tibetaans, de hoogste berg ter wereld, kon bedwingen. Hargreaves is later wel omgekomen bij de beklimming van de K2 of Mount Godwin Austin, na de Everest de hoogste berg.

De Nanga Parbat ("naakte berg" in het lokale Urdu) ligt in het westen van de Himalaya en is 8.125 meter hoog. Met de hoogste ijswanden ter wereld is de berg erg berucht wegens de talrijke alpinisten die er zijn omgekomen. De berg werd voor het eerst in 1953 beklommen door de Oostenrijker Hermann Buhl. Vorig jaar is nog een Poolse bergbeklimmer omgekomen op de berg.

Meest gelezen