Videospeler inladen...

Voorwerpen gestolen en vandalisme in Museum van Oudheden en Islamitische Kunst in Algerije

Bij de grote protestmanifestatie van gisteren in de hoofdstad Algiers zouden vandalen het bekendste museum van het land zijn binnengedrongen. Volgens het ministerie van Cultuur zijn een aantal objecten gestolen en is er schade aangericht.

Het Noord-Afrikaanse land is al enkele weken in de greep van een alsmaar groter wordende protestbetoging tegen het regime van president Abdelaziz Bouteflika. Gisteren kwam het in Algiers tot een erg grote betoging en tot rellen met de politie.

Volgens het ministerie van Cultuur hebben onbekenden van de chaos in Algiers gebruik gemaakt om het Museum van Oudheden en Islamitische Kunst binnen te dringen. Er zouden enkele objecten gestolen zijn en er is schade aangericht in de kantoren. Nog volgens het ministerie gaat het om "een misdaad tegen het historische patrimonium".

Het museum werd in 1897 opgericht tijdens de Franse kolonisatie en is een van de oudste in Afrika. Er zijn voorwerpen uit meer dan 2.500 jaar geschiedenis van Noord-Afrika. Het gaat onder meer om prehistorische rotsschilderingen uit de Sahara, een brede collectie Carthaagse, Romeinse en Byzantijnse kunst onder meer met beelden en mozaïekvloeren en uiteraard voorwerpen uit de islamitische periode.

Bekijk hieronder beelden van de schade in het Museum van Oudheden en Islamitische Kunst:

Videospeler inladen...
Carthaagse stèles in het museum van Algiers, 3e eeuw voor Christus. Foto: Yelles.

Meest gelezen