Videospeler inladen...

Elektriciteit in Venezuela keert stilaan terug na enorme stroomstoring

De elektriciteit keert stilaan terug in Venezuela, na een stroomonderbreking die meer dan twintig uur duurde. Volgens de Venezolaanse regering hebben de Amerikanen een cyberaanval uitgevoerd tegen een grote elektriciteitscentrale. Volgens zelfverklaard interimpresident Guaido is de regering verantwoordelijk.

Nog volgens de Venezolaanse regering was het de Republikeinse Amerikaanse senator Marco Rubio die achter deze aanval zit. In de Verenigde Staten is Rubio een van de hevigste tegenstanders van het beleid van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, maar de vraag is of die als senator het stroomnet in een ander land kan belagen.

"Dit is de brutaalste aanval die het Venezolaanse volk de voorbije 200 jaar heeft moeten ondergaan", zei Rodriguez.

De oppositie rond  parlementsvoorzitter Juan Guaido, die zichzelf uitriep tot interim-president, wijt de stroompanne dan weer aan mismanagement en te weinig investeringen door de regering van Maduro.

Sinds vrijdagavond is de elektriciteitsvoorziening in een aantal regio's hersteld, maar andere delen van het land zitten nog altijd zonder stroom, en dat al sinds donderdagavond. De tv-zender Telesur, die aanleunt bij het regime van de linkse president Nicolas Maduro meldde vrijdagavond dat de elektriciteit vrijdag nog hersteld zou worden.  

Twee nachten in het donker

Het herstel van de stroom in de hoofdstad Caracas verloopt slechts mondjesmaat en bovendien is op veel plaatsen daarna de elektriciteitstoevoer opnieuw verstoord. Dat houdt in dat voedsel in koelkasten en diepvriezers dreigt slecht te worden, dat telecommunicatie en internet onmogelijk wordt, verkeerslichten en luchthavens niet werken en ziekenhuizen op noodgeneratoren moeten draaien. Er zouden al enkele mensen overleden zijn omdat er te weinig stroom in ziekenhuizen was.

Over de oorzaak van de panne in de grote stroomcentrale van Guri -een van de grootste in Latijns-Amerika- is er nog geen duidelijkheid en die zal er niet zo gauw komen. De oppositie spreekt over wanbeleid en gebrek aan investeringen door de linkse regering Maduro. Die laatste geeft dan weer de Verenigde Staten de schuld die een cyberaanval zouden uitgevoerd hebben tegen de centrale of sabotage ter plekke.

De politieke en economische malaise kunnen er enkel nog groter door worden. De verdeeldheid ook. Vandaag zouden zowel de aanhangers van de oppositie als die van Maduro in Caracas opnieuw op straat komen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen