Videospeler inladen...

Zo'n 4.000 verkeersboetes verstuurd zonder huisnummer, "maar u moet toch betalen"

De politie heeft afgelopen week zo'n 4.000 verkeersboetes verstuurd zonder huisnummer. Dat schrijft het Laatste Nieuws. De fout gebeurde na een update van het softwareprogramma. De FOD Justitie werkt aan een oplossing. Maar of u uw boete nu zonder huisnummer krijgt, of te laat, het verandert niks aan de betalingsplicht.

Begin deze week ontdekte de FOD Justitie de fout in het systeem. Al 4 dagen werden verkeersboetes uitgestuurd met als huisnummer '00000', bleek toen. De fout was in het softwaresysteem geslopen na een update. Afgelopen donderdag werd het probleem opgelost, maar intussen waren naar schatting 4.000 boetes verstuurd zonder huisnummer.

We hebben heel goede postbodes, die brieven zonder huisnummer tóch in de correcte bus kunnen steken

Edward Landtsheere, FOD Justitie

De Overheidsdienst Justitie werkt aan een oplossing. De dienst kijkt daarvoor eerst en vooral naar de postbodes in ons land. "We weten dat we heel goede postbodes hebben, die er toch in slagen om brieven zonder huis- of busnummer in de correcte bus te steken", zegt woordvoerder Edward Landtsheere. "Dus we hopen dat op die manier al een deel van het probleem wordt opgelost. Wordt de brief toch niet afgeleverd, dan komt die bij ons terug en zullen wij ervoor zorgen dat hij alsnog in de juiste bus belandt, na een extra opzoeking van het huisnummer."

Betalen moet u sowieso

Wie een boete in de bus krijgt zonder huisnummer, kan zich misschien afvragen of dat wel rechtsgeldig is. Maar de betalingsplicht blijft. "Mensen die daar vragen over hebben, kunnen sowieso naar ons callcenter bellen en een duplicaat aanvragen. Dat is dan een nieuwe brief waar sowieso een correct huisnummer staat", zegt Landtsheere.

Ook als de boete te laat komt, moet u toch betalen. "Als een boete te laat in de bus valt, komt er sowieso nog een rappel, zonder bijkomende kost voor de burger. Je zal dus sowieso je boete moeten betalen, ook al komt die te laat. We kunnen maar één ding aanraden: betaal je boete, dan is er geen verdere vervolging meer mogelijk", aldus Landtsheere.

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met het systeem om boetes te innen. Dat is sinds begin vorig jaar geautomatiseerd.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen