KMI waarschuwt voor stormweer met code oranje, intussen is het ergste voorbij 

Vandaag is een stormdepressie over ons land getrokken, met lokaal rukwinden tot 120 km per uur. Intussen is het ergste voorbij, zegt VRT-weervrouw Sabine Hagedoren. Het KMI had vanmiddag code oranje afgekondigd in West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

Van over zee is een storm over ons land getrokken naar Nederland, en nu is die op weg naar de Baltische staten. Zoals verwacht veroorzaakte dat felle rukwinden, op veel plaatsen tot 100 km/u, en lokaal met pieken tot 120 km/u en zelfs nog iets meer. Overal in het land zijn parken gesloten voor het publiek. Het KMI waarschuwde tot 16 uur met code oranje in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. In de rest van het land is code geel van kracht.

VRT-weervrouw Sabine Hagedoren zegt dat het ergste intussen achter de rug is. Vanavond blijft het nog wel stevig waaien, maar de rukwinden worden minder hevig, mogelijk nog tot 80 of 90 km/u.  Maandag neemt de wind nog iets verder af in kracht, met pieken tot 70 of 80 km/u. 

Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd. Dat kan u bellen bij stormschade of als u niet-dringende hulp nodig heeft.

Volgende week blijft het fris, winderig en zeer wisselvallig met maartse buien.

Op deze beelden uit West-Vlaanderen is te zien dat de wind erg krachtig is.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Wat betekenen de verschillende codes?

Bij code groen worden geen significante problemen verwacht ten gevolge van wind.

Het KMI geeft een gele waarschuwing voor rukwinden die een bepaalde waarde overschrijden. Door zulke wind en rukwinden is het erg moeilijk om met een geopende paraplu over straat te lopen, grote takken van bomen worden in beweging gebracht, kleinere bomen kunnen omwaaien en woningen kunnen lichte beschadigingen oplopen door bijvoorbeeld verschoven dakpannen of beschadigde schoorstenen. 

Bij code oranje wordt wind van een uitzonderlijk hoge snelheid verwacht met nog fellere rukwinden, vooral boven land. Door zulke wind en rukwinden is het zeer moeilijk om zich tegen de wind in op straat te bewegen, bomen kunnen omwaaien, takken afbreken en woningen kunnen grote schade oplopen. 

Bij code rood worden er extreem hoge windsnelheden en rukwinden verwacht die uiterst zelden voorkomen. Deze enorm hoge windsnelheden met dito rukwinden zullen grote schade aanbrengen in de hele regio. Het KMI raadt aan om zoveel mogelijk binnen te blijven. Zoek de noodzakelijke bescherming en neem beschermingsmaatregelingen voor uw bezittingen.

Bekijk hier het weerbericht van zondagmiddag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen