Videospeler inladen...

Algerijnse regering laat zieke president Bouteflika terugvliegen vanuit Zwitserland

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika is na een verblijf van enkele weken in een ziekenhuis in Zwitserland opnieuw thuis. De Algerijnse regering heeft de 81-jarige president met een zakenjet laten overvliegen. In Algerije is intussen opnieuw betoogd en gestaakt tegen het regime.

De Gulfstream met Bouteflika is vanmiddag opgestegen op de luchthaven van Cointrin nabij de Zwitserse stad Genève. De Algerijnse president werd de voorbije weken verzorgd in een ziekenhuis in die stad. Het toestel is intussen geland op een militaire luchthaven nabij de hoofdstad Algiers. Die zakenjet werd gestuurd door de Algerijnse regering.

Het is niet duidelijk of het er mee te maken heeft, maar gisteren is in Zwitserland een rechtszaak aangespannen door de ngo Advocaten Zonder Grenzen. Die eisten dat de rechter zou bevelen om de medische toestand van de zwaar zieke Algerijnse president openbaar te maken. Die zaak is een gevolg van de zware twijfel van veel Algerijnen of hun 82-jarige president nog in staat is te regeren of dat hij wordt gemanipuleerd door zijn omgeving.

In Algerije woedt al weken steeds groter volksprotest nadat bekend werd dat Bouteflika bij de verkiezingen van 18 april kandidaat zou zijn voor een vijfde ambtstermijn. De man is al 20 jaar president. In 2013 werd Bouteflika getroffen door een beroerte en sindsdien zit hij in een rolstoel en is hij nauwelijks in het openbaar gezien.

Vandaag is in Algerije overigens opnieuw betoogd tegen de regering, maar minder dan gisteren. In Algiers en in andere grote steden is ook een nationale staking gehouden. Veel openbaar vervoer was er niet en veel winkels waren dicht.

Bouteflika maakte een einde aan een bloedige burgeroorlog die meer dan 120.000 mensenlevens heeft gekost. Het regime waar hij deel van uitmaakt is al sinds de onafhankelijkheid in 1962 aan de macht en er zit sleet op. Algerije wordt nog steeds geregeerd door het Front de Libération Nationale (FLN), de beweging achter de onafhankelijkheidsstrijd en hun nakomelingen. Toch lijkt ook binnen het regime de steun voor een nieuwe ambtstermijn voor Bouteflika af te kalven.

Tegelijk zijn de inkomsten van de Algerijnse overheid fors teruggelopen nu de prijzen voor aardgas en olie op de internationale markt gedaald zijn. Het land is een van de grote leveranciers van aardgas aan de Europese Unie en dan vooral aan Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":    

Videospeler inladen...

Meest gelezen