Videospeler inladen...

Boeing van Ethiopian Airlines stort neer na opstijgen in Addis Abeba: Belgische vrouw onder de 157 doden

In het Oost-Afrikaanse land Ethiopië is een Boeing B-737 MAX kort na het opstijgen van de hoofdstad Addis Abeba neergestort. Aan boord zijn 149 passagiers en acht bemanningsleden. De regering bevestigt dat ook een Belgische vrouw is omgekomen.

Het vliegtuig was op weg van Addis Abeba naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Zes minuten na het opstijgen zou het toestel neergestort zijn. Aan boord waren 149 passagiers en acht bemanningsleden. Volgens Tewolde Gebremariam, de CEO van Ethiopian Airlines die ter plaatse is, zijn er geen overlevenden.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevestigt dat er een Belgische vrouw is gedood bij het ongeluk. Er zijn ook Duitsers, Britten, Amerikanen, Fransen, Canadezen en Chinezen bij de slachtoffers. Ethiopian Airlines heeft vanmiddag een overzicht vrijgegeven van de nationaliteiten:

 • 32 Kenianen
 • 18 Canadezen
 • 9 Ethiopiërs
 • 8 Chinezen
 • 8 Italianen
 • 8 Amerikanen
 • 7 Britten
 • 7 Fransen
 • 6 Egyptenaren
 • 5 Duitsers
 • 4 Slovaken
 • 4 Indiërs
 • 3 Oostenrijkers
 • 3 Russen
 • 3 Zweden
 • 2 Spanjaarden
 • 2 Marokkanen
 • 2 Israëli's
 • 2 Polen
 • 1 Belg
 • 1 Indonesiër
 • 1 Ier
 • 1 Oegandees
 • 1 Rwandees
 • 1 Jemeniet
 • 1 Saudi
 • 1 Soedanees
 • 1 Somaliër
 • 1 Togolees
 • 1 Mozambikaan
 • 1 Serviër
 • 1 Noor
 • 1 Nepalees
 • 1 Nigeriaan
 • 1 persoon met een Verenigde Naties paspoort

(Lees voort onder de tweet en de kaart).

Volgens de maatschappij had de piloot kort na het opstijgen de verkeersleiding gevraagd om terug te mogen keren naar de luchthaven omdat er technische problemen waren. Het toestel was zondagochtend uit Zuid-Afrika aangekomen in Addis Abeba en op die vlucht waren er geen problemen gemeld. De Amerikaanse autoriteit inzake luchtvaartveiligheid NTSB en Boeing zullen experten naar Ethiopië sturen om de oorzaak van de crash te onderzoeken.

Het vliegtuig is een Boeing B-737 MAX, dat is de vierde en meest recente versie van de 737. Het toestel was pas enkele maanden geleden geleverd aan Ethiopian. Het is overigens het tweede ongeval met een dergelijk nieuw vliegtuig op enkele maanden tijd.

In oktober vorig jaar is in Indonesië een B-737 MAX neergestort in de Javazee. Daarbij zijn toen 189 inzittenden omgekomen. Voor Boeing is het tweede ongeluk in korte tijd met een uiterst nieuw vliegtuig een probleem voor het imago van de constructeur inzake de veiligheid van dat toestel. (Lees verder onder de foto).

Vierde crash voor Ethiopian Airlines

Ethiopian Airlines is de grootste luchtvaartmaatschappij in Afrika en kent een snelle expansie, zeker nadat Addis Abeba uitgegroeid is tot een belangrijke hub in Afrika. Ethiopian vliegt ook met erg moderne vliegtuigen, meestal van de Amerikaanse constructeur Boeing en wordt beschouwd als een erg moderne en veilige luchtvaartmaatschappij.

Het gaat om de vierde crash van een vliegtuig van Ethiopian sinds de oprichting van de maatschappij in 1945. In 1988 stortte een eerste vliegtuig neer bij een noodlanding nadat het in een vlucht duiven terechtgekomen was. In 1996 stortte een Boeing B-767 van Ethiopian neer net voor de kust van de eilandengroep Comoren in de Indische Oceaan. Dat toestel had toen geen brandstof meer nadat het eerder gekaapt was.

In 2010 stortte een Boeing B-737 van de maatschappij neer kort na het opstijgen in de Libanese hoofdstad Beiroet. Dat was toen wel een technisch ongeluk. In 2014 werd een andere B-737 van Ethiopian gekaapt, maar dat vliegtuig kon toen veilig landen in Genève, waar de kaper zich overgaf.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Peter Verlinden geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen