Brexit: onzekere tijden voor Brompton

De onduidelijkheid rond de brexit zorgt ook voor onzekerheid bij de producent van Brompton, de vouwfiets heilig verklaard door menig pendelaar. Na een harde brexit zou het wel eens kunnen dat de Londense vouwfiets een pak duurder wordt. Ook de levertijd is niet bekend. 

De Brompton is een plooifiets die u helemaal zelf kan samenstellen, van stuur en zadel tot spatbord en velgen. De vouwfiets wordt dan in Londen met de hand gemaakt en minstens vier weken later opgestuurd. Wie vandaag dus een fiets wil bestellen, zal die maar na de brexit ontvangen. Maar door de onzekerheid rond de brexit kan de producent de levertijd niet exact bepalen. 

Daarnaast zal de brexit ook invloed hebben op import- en exporttarieven, wat de prijs minstens even onzeker maakt. Na een harde brexit wordt het Verenigd Koninkrijk immers een derde land. De importtarieven voor alle wielvoertuigen, dus ook vouwfietsen, liggen voor dergelijke landen op 14 procent. Dit zorgt ervoor dat de fietsen door die extra heffingen duurder kunnen worden. Ook de productie zal duurder worden. Verschillende onderdelen van de fiets moeten uit andere landen geïmporteerd worden, maar hoe dat na brexit zal verlopen, is niet zeker.

Wat nu?

Sommige erkende Brompton-verdelers in België kiezen er vandaag voor voorlopig geen bestellingen te plaatsen. Precies omdat ze de klant geen zekerheid over de prijs en levertijd kunnen geven. Doordat de vouwfiets volledig op de noden van de consument wordt afgesteld, is het moeilijk om op een harde brexit te anticiperen. Het is niet mogelijk om een (grote) stock in te slaan. 

De producent in Londen probeert wel extra materiaal op te slaan. Momenteel heeft hij voor ongeveer 1 miljoen pond aan fietsonderdelen in een extra loods opgeslagen. Vandaag geeft de fabrikant ook voorrang aan de productie voor de Europese markt om nog zoveel mogelijk vouwfietsen voor 29 maart naar Europa te krijgen. 

Meest gelezen