Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Carles Puigdemont wordt lijsttrekker van zijn Catalaanse partij JxCat bij Europese verkiezingen

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zal de lijst van zijn nationalistische partij trekken bij de verkiezingen van 26 mei. Puigdemont woont nog altijd in ballingschap in België.

"Het is het geschikte ogenblik om een volgende stap te nemen om het recht op zelfbestuur van Catalonië te internationaliseren vanuit het hart van Europa naar de rest van de wereld". Zo kondigde Carles Puigdemont vanmiddag zijn kandidatuur voor het Europese Parlement aan.

Puigdemont wordt dus de lijsttrekker van zijn nationalistische partij Junts per Catalunya (JxCat) bij de verkiezingen van 26 mei. Eerder was hij minister-president van Catalonië, maar hij werd door de centrale regering in Madrid afgezet wegens de organisatie van een omstreden referendum over onafhankelijkheid. Sindsdien woont Puigdemont in België.

In december vorig jaar was Puigdemont vanuit ons land al kandidaat voor de regionale verkiezingen in Catalonië en hij werd nadien door het nieuwe parlement in Barcelona opnieuw voorgedragen als minister-president. Dat werd echter onmogelijk gemaakt door een uitspraak van een Spaanse rechtbank dat een regio niet kan bestuurd worden vanuit het buitenland.

Puigdemont is niet de enige Catalaanse onafhankelijkheidsmilitant die kandidaat is voor het Europese Parlement. Eerder had ook Oriol Junqueras, de leider van de linkse separatistische partij ERC, zich vanuit de gevangenis in Spanje kandidaat gesteld voor het EP.

Meest gelezen