Videospeler inladen...

Eerste hulp bij schade: wat te doen na het stormweer?

Wat u moet doen in het geval van een storm, lijkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er wellicht een aantal tips waar u nog niet aan gedacht hebt, zeker als de verzekering tussenbeide moet komen. De verzekeringskoepel Assuralia heeft een checklist gemaakt. We geven de belangrijkste tips hier mee.

  • Hebt u schade opgelopen? Neem dan zo veel mogelijk foto's en houd beschadigde zaken bij. Dat zal helpen bij het opmaken van uw verzekeringsdossier.
  • Zoek alvast bewijsstukken op, zoals facturen, van beschadigde goederen. Ze kunnen helpen om de waarde of restwaarde te bepalen.
  • Raak kabels of leidingen die op de grond zijn gevallen niet aan, ze kunnen nog onder spanning staan.
  • Kruip niet zelf op uw dak. Dakwerkers of in noodgevallen de brandweer kunnen een zeil spannen over uw dak, om ergere schade te voorkomen. Dat laatste is belangrijk voor uw verzekeringsdossier. Als u niet voldoende maatregelen nam om erger te voorkomen, kan de verzekering moeilijk doen.
  • Laat takken knippen of bomen omhakken die dreigen te vallen.
  • Is de regen tot in uw huis geraakt? Laat de ruimtes dan goed drogen en verlucht voldoende.

Snel aangifte doen

Storm en overstroming zijn verplicht opgenomen in een brandverzekering. Stormschade is dus altijd gedekt. Een brandverzekering is weliswaar wettelijk niet verplicht, maar de overgrote meerderheid van de Belgen heeft er wel een.

Is uw auto beschadigd geraakt? Dan kunt u bij de autoverzekeraar terecht, tenminste als u een omniumverzekering hebt en in sommige gevallen een "mini-omnium".

Waulthier Robyns van Assuralia zegt dat mensen niet moeten wachten met aangifte doen tot de overheid de storm als ramp zou erkennen. "We spreken bij een verzekeringscontract van storm als er in de omgeving algemene stormschade is", legt Robyns uit. "Ook wanneer er bij het dichtstbij gelegen weerstation een windsnelheid van minstens 100 kilometer per uur wordt gemeten, spreken we van storm. Er is dus geen erkenning van de overheid als openbare ramp nodig om een claim te kunnen indienen."

Als u snel aangifte doet, u de nodige bewijsstukken kunt voorleggen en er geen discussie is over de aansprakelijkheid, kunt u binnen de 30 dagen na de goedkeuring van het verslag van een expert, vergoed worden.

Hebt u toch nog vragen over de afhandeling van stormschade? Neem dan een kijkje op de website ABCVerzekering.be, een initiatief van de verzekeringskoepel Assuralia.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen