Videospeler inladen...

Onhandelbare gevangene Farid "le fou" is overleden

Farid Bamouhammad, beter bekend als Farid "le fou", is overleden.  Dat hebben zijn naasten gemeld aan het persagentschap Belga en aan de Franstalige omroep RTBF. Hij stond bekend als de meest onhandelbare gedetineerde van het land. Bamouhammad was 51 en overleed aan de gevolgen van kanker.

Farid Bamouhammad was een Fransman van Algerijnse origine. In 1997 werd hij veroordeeld tot 13 jaar cel voor moord en poging tot moord. Twee jaar later kwam hij vrij, in afwachting van zijn uitwijzing naar Frankrijk. In januari 2000 gijzelde hij in Drogenbos zijn schoonfamilie. Hij werd daarvoor tot vijf jaar cel veroordeeld.

In 2005, tijdens een dag penitentiair verlof, gijzelde hij zijn vroegere schoonmoeder en schoonzus in een appartement nabij de Brusselse Grote Markt (zie foto onder). Hij hield er ook korte tijd zijn dochter en een ander kind vast. Voor die gijzeling en de poging tot doodslag op een politieagent werd hij in 2007 tot tien jaar cel veroordeeld.

(lees verder onder de foto van de gijzeling)

Schadevergoedingen

Bamouhammad zat zijn straffen uit in verschillende gevangenissen en veroorzaakte telkens sociale onrust bij de cipiers. Hij werd daarom regelmatig in eenzame opsluiting vastgehouden.

In 2015 later oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat België hem een schadevergoeding van 42.000 euro moest betalen omdat hij tijdens zijn opsluiting in de gevangenis niet de juiste behandeling had gekregen.

Tijdelijk vrijgelaten

Eind 2014 werd hij tijdelijk vrijgelaten uit de gevangenis om medische redenen.  Even later werd hij ontslagen uit het ziekenhuis en was hij vier maanden lang een vrij man. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) probeerde die tijdelijke vrijlating ongedaan te maken.

In april 2015, na vier maanden vrijheid, ging Farid "le fou" op vraag van zijn advocaten terug naar de gevangenis. Afgelopen week werd de man opnieuw vrijgelaten, omdat hij te ziek was. Hij werd naar de afdeling  palliatieve zorg gebracht van het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel, waar hij nu overleden is aan de gevolgen van kanker.

Bekijk hieronder een portret van Farid "le fou":

Videospeler inladen...

Meest gelezen