Videospeler inladen...

Herlees de liveblog over het stormweer: Ergste is achter de rug, ook morgen nog hinder bij het spoor

De rukwinden met snelheden tot 120 kilometer per uur hebben op veel plaatsen schade aangericht. In Mol is door het stormweer een dode gevallen. Hoewel het ergste achter de rug is, blijven er lange wachtrijen bij de noodcentrales. Ook de hinder bij het spoor kan nog tot morgen duren.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Treinverkeer Gent-Brussel hervat

Zonet is de eerste trein tussen Gent en Brussel vertrokken. Het is drummen om in de trein te geraken.

Infrabel: "Ook morgen hinder mogelijk bij het spoor"

Videospeler inladen...

Wie morgen de trein moet nemen om naar het werk of school te gaan, controleert het best op voorhand of die trein wel rijdt. Spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel laat weten dat er mogelijk ook morgen nog hinder zal zijn.

Spoorverkeer wordt hernomen tussen Oostende en Brugge en tussen Brugge en Gent

Het spoorverkeer, dat in onder meer Oost- en West-Vlaanderen stilgelegd werd ten gevolge van het stormweer, is omstreeks 18.15 uur weer mogelijk tussen Oostende en Brugge en tussen Brugge en Gent.

Ook naar Antwerpen-Centraal en Antwerpen-Berchem en tussen Antwerpen en Essen rijden opnieuw treinen. Toch blijft het treinverkeer over het algemeen zwaar verstoord en rijden er op de belangrijke lijn van Gent naar Brussel en op meerdere lokale lijnen nog geen treinen. Op de belangrijke lijn tussen Brussel en Antwerpen kunnen tussen Mechelen en Kontich geen treinen rijden, omdat ter hoogte van Kontich delen van een dak van een woning op de sporen terechtgekomen zijn.

Brandweer haalt loshangende zonnepanelen van dak in Melsele

Door de rukwinden waren de zonnepanelen losgeraakt van dit dak in Melsele bij Beveren. De brandweer heeft de loshangende panelen naar beneden gehaald.

Schade aan bassisschool in Lembeke

De basisschool De Hei(r)akker in Lembeke bij Kaprijke is beschadigd. Door overgewaaide zonnepanelen zal de speelplaats morgen gedeeltelijk afgezet zijn. De school zal wel open zijn. De schooldirectie zal morgen samen met de technische dienst van de gemeente de speelplaats ruimen.

300-tal oproepen bij Brusselse brandweer

De Brusselse brandweer heeft een 300-tal oproepen gekregen. In de meeste gevallen ging het om omgevallen bomen of afgebroken takken. Er zouden nog een 150- à 200-tal interventies in wacht staan.

Er is een lichtgewonde gevallen nadat die geraakt werd door een losgeslagen parasol. In Schaarbeek heeft een brandweerman een grote tak op zijn hoofd gekregen. Hij is voor alle veiligheid ter controle overgebracht naar het ziekenhuis. Gelukkig had hij zijn helm op en bleef hij steeds bij bewustzijn.

Sporen weer vrijgegeven in Brugge, treinverkeer nog niet hervat

In het station van Brugge zijn alle sporen weer vrijgegeven. Voorlopig is het treinverkeer nog niet hervat. Kort na twee uur werd het station van Brugge ontruimd omdat er stukken loskwamen van het dak van het Kamgebouw, een kantorencomplex aan de achterkant van het Brugse station. Die brokstukken dreigden op de sporen terecht te komen, en daarom werden uit voorzorg alle perrons afgesloten.

De brandweer kwam ter plaatse om het dak van het Kamgebouw te stabiliseren. Daarop werden de sporen vrijgegeven.

Lange wachttijden bij noodcentrales

De noodcentrales hebben honderden oproepen per uur moeten verwerken. Volgens Binnenlandse Zaken zijn er extra operatoren ingezet, maar zijn er desondanks lange wachttijden. De Oost-Vlaamse noodcentrale kreeg op 3 uur tijd evenveel oproepen binnen als normaal in 3 weken.

Ring rond Brussel (R0) is vrijgemaakt

Ook stormschade en overlast in Wallonië

In Namen (foto) is de brandweer een veertigtal keer moeten uitrukken. In de zone Dinant-Philippeville kregen de hulpdiensten een honderdtal oproepen.

Boom waait op auto op E17 in De Pinte

Op de E17 in De Pinte waaide een boom op een auto. De schade is groot, maar niemand raakte gewond. Ook op verschillende andere plekken op de E17, onder meer in Lokeren en Destelbergen, kwamen bomen op de snelweg terecht en moesten enkele rijstroken op de E17 tijdelijk afgesloten worden. 

Meest gelezen