Videospeler inladen...

Op deze spoor- en tramlijnen is er nog hinder door het stormweer

De hinder voor het treinverkeer na het stormweer van gisteren is zo goed als overal weggewerkt. Er zijn nog maar twee spoorlijnen in Vlaanderen waar geen of amper verkeer mogelijk is: Brugge-Knokke en Lichtervelde-Deinze. Spoor­infrastructuur­beheerder Infrabel verwacht verder weinig tot geen gevolgvertragingen. Wat de tramlijnen betreft, is er nog hinder op enkele tramlijnen in Antwerpen en Brussel.

Op de lijn tussen Brugge en Knokke, die het zwaarst beschadigd werd, zijn de herstellingen aan de bovenleiding nog volop bezig. Er is intussen één spoor weer bruikbaar en alle verkeer moet over dat ene spoor. De treinen rijden er zeer traag. Infrabel hoopt dat de werken tegen de vroege namiddag zijn afgerond.

Ook tussen Lichtervelde en Deinze werd de hele nacht doorgewerkt. Daar was gisteren een slagboom losgekomen en tegen de bovenleiding beland. Woordvoerder van Infrabel, Frédéric Petit, verwacht dat de herstelling van de overweg en de bovenleiding rond de middag klaar is. De treinen worden er momenteel plaatselijk omgeleid, wat voor vertragingen van een kwartier kan zorgen. Er wordt nog bekeken of er ook hier een vervangende busdienst kan worden ingelegd.

Op alle andere spoorlijnen zal het verkeer vandaag zo goed als normaal verlopen, zegt Frédéric Petit: "De nodige herstellingen aan de bovenleiding en de spoorinfrastructuur zijn klaar. We verwachten een vrij vlotte ochtendspits. Ik denk niet dat er nog grote vertragingen zullen zijn, maar ik sluit niet uit dat er hier en daar een trein wegvalt die gisteravond misschien niet meer op zijn plaats is geraakt."

Tram en bus

Ook de trams en bussen van De Lijn rijden vandaag weer zo goed als normaal. Alleen in Antwerpen zijn er nog problemen op de tramlijnen 7 en 15 door een breuk in de bovenleiding. De Lijn zet pendelbussen in op die trajecten.

In Brussel zijn er nog problemen op de tramlijnen 39 en 44 in Sint-Pieters-Woluwe. Daar zijn vlak bij het trammuseum zes bomen op de bovenleiding gevallen. Het kan nog 3 of 4 dagen duren voor dat probleem hersteld is. Tot zo lang worden de trams vervangen door bussen. 

Chaotische spooravond

Op sociale media was er gisteren overigens veel kritiek op de spoorwegen van reizigers die vonden dat ze te weinig informatie kregen over de hinder. Vaak gaf de app bijvoorbeeld nog aan dat een bepaalde trein op tijd zou vertrekken of aankomen, terwijl die in werkelijkheid nog ergens vaststond of zelfs was afgeschaft.

In de stations zelf was vaak nauwelijks informatie voorhanden. Op onderstaande foto uit Brussel Centraal is bijvoorbeeld te zien dat om 18 uur nauwelijks treinen aangekondigd werden op de informatieborden. Drie van de vier borden zijn volledig leeg en op het vierde staan amper vier treinen aangekondigd.

De sociale media-account van de NMBS kon de grote hoeveelheid vragen van ongeruste en misnoegde reizigers niet aan. "Door de grote toevloed hebben we jullie niet allen een (tijdig) antwoord kunnen voorzien", klinkt het. "Onze excuses hiervoor." 

Peter Thoelen van TreinTramBus, de belangenvereniging van reizigers in het openbaar vervoer, vindt dat de NMBS de treinreizigers beter had moeten informeren. "Dit is heel vervelend voor mensen die de trein nemen. Je zou toch verwachten dat die app goed is ingesteld en de correcte informatie weergeeft?"

Aan de andere kant is Thoelen wel onder de indruk van het snelle werk op het terrein door de NMBS. "We hebben niet alleen een negatieve boodschap, want we zijn wel tevreden over de snelheid waarmee de problemen met de verbindingen zijn aangepakt."

Rond 18.00 uur waren de problemen op de verschillende plaatsen nog steeds niet volledig opgelost. "We leggen voorlopig de laatste hand aan de  herstellingswerken", zegt Thomas Baeken, woordvoerder bij Infrabel. "We verwachten nog hinder tussen Brugge en Knokke tot woensdag, ook tussen Deinze en Lichtervelde zijn de problemen nog niet van de baan". De storm veroorzaakte op verschillende plaatsen schade aan de infrastructuur, waardoor de normale trajecten niet meteen kunnen worden hervat. 

In Antwerpen is de hinder inmiddels opgelost. De tramlijnen 7 en 15 rijden vanaf dinsdagochtend weer normaal. "We hebben maandagavond twee nieuwe masten geplaatst", zegt Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn. "Dat is zonder problemen verlopen. Het probleem zou daarmee opgelost moeten zijn."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen