twitter.com/phvandenberghe

Slachtoffer aanslagen 22 maart stopt na 25 dagen met hongerstaking

In de luchthaven van Zaventem heeft Philippe Vandenberghe, een slachtoffer van de aanslagen op 22 maart, zijn hongerstaking stopgezet. Die heeft 25 dagen geduurd. Vandenberghe wou aanklagen dat de slachtoffers van de aanslagen volgens hem nog steeds niet alle nodige hulp gekregen hebben. Premier Charles Michel kwam tegemoet aan een deel van zijn vragen.

Philippe Vandenberghe werkt als informaticus op de luchthaven van Zaventem. Op de dag van de aanslag daar was hij aan het werk, toen hij een eerste knal hoorde. De man liep naar buiten, maar keerde terug na de tweede knal, om andere mensen te helpen. Dat had een enorme psychologische impact op hem.

Vandaag is Vandenberghe lid van de slachtoffervereniging V-Europe. Hij strijdt voor de nodige hulp en nazorg voor alle terreurslachtoffers. Want die hebben velen volgens hem nog steeds niet gekregen. Daarom ging hij 25 dagen geleden in hongerstaking.

Vandenberghe ijverde onder meer voor de terugbetaling van alle medische kosten. En hij wou ook dat er snel een bemiddelingsorgaan kwam, waar slachtoffers terechtkonden met klachten over de afhandeling van hun dossier. Dat orgaan is voorzien in een wet van 2017, maar door een afwezig Koninklijk Besluit is het nog steeds niet opgericht.

Premier Charles Michel liet Vandenberghe nu per brief weten dat de bemiddelingsprocedure binnenkort in orde komt. Daarom besloot de man om zijn hongerstaking stop te zetten.

Meest gelezen