AFP or licensors

Stroomproblemen in Venezuela blijven duren

In Venezuela blijven grote delen van het land zonder stroom zitten. President Nicolas Maduro zegt dat een nieuwe cyberaanval de reden is dat de elektriciteit in het land niet kon hersteld worden. De stroomonderbreking begon meer dan 48 uur geleden. Oppositie en regering geven elkaar de schuld.

"Vandaag, 9 maart, was ongeveer 70 procent van de elektriciteit hersteld toen we 's middags te maken kregen met een andere cyberaanval. Die nam een energiebron in het vizier die perfect functioneerde. Ze wiste alle vooruitgang uit die we hadden geboekt", zei Maduro aan een publiek van duizenden aanhangers in Caracas.

De stroomonderbreking begon donderdag om 16.50 uur plaatselijke tijd en trof bijna het hele land. In delen van het land werd vrijdag de elektriciteit hersteld, maar even later viel die weer uit.

De grootste elektriciteitscentrale van Venezuela, die van Guri, in het oosten van het land, is lamgelegd door sabotage, zeggen de autoriteiten. De minister van Communicatie spreekt over "een cyberaanval tegen het geautomatiseerde controlesysteem van de centrale". Die levert 80 procent van de energie in Venezuela.

De oppositie en sommige experten zeggen daarentegen dat de problemen te wijten zijn aan een gebrek aan investeringen in onderhoud en infrastructuur. Verschillende mensen zijn al overleden door de stroomonderbreking, vooral in ziekenhuizen, zoals nierpatienten die een dialyse dienden te ondergaan.

Bekijk hieronder beelden uit het stroomloze Venezuela, met alle gevolgen van dien voor verlichting en verkeer.

Videospeler inladen...

Meest gelezen