Logisch maar te weinig bekend: gezonde levensstijl helpt dementie te voorkomen

Vlamingen zijn er zich onvoldoende van bewust dat een gezonde levensstijl kan helpen om dementie te voorkomen. Daarom is het thema prominent tijdens de Week van de Zorg, die vandaag begint. 

De laatste jaren zijn wetenschappers het erover eens dat een groot deel van de toekomstige gevallen van dementie kan worden voorkomen door gezond te leven. Dat lijkt logisch, maar toch is tweederde van de Vlamingen daar nog niet van op de hoogte, leert een steekproef van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Dementie is een aandoening "in slow motion". De ziekte richt soms al 20 jaar lang schade aan in de hersenen alvorens er signalen zijn van geheugenverlies of gedragsverandering. Het aantal personen met dementie in Vlaanderen wordt momenteel geschat op 131.800 in Vlaanderen. Tegen 2060 zou dat kunnen oplopen tot 260.000 personen, zeg maar een verdubbeling. 

"Die stijging kunnen we fors verlagen door de aanpak van de levensstijl van de mensen", meent Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. "Het is één van onze doelstellingen om de Vlaming tegen 2025 gezonder te doen leven".

Behalve langer fit blijven roept minister Vandeurzen ook op meer aandacht te besteden aan wetenschappelijk onderzoek naar het functioneren van onze hersenen: "Beweging, geestelijke gezondheid, dementie, revalidatie het hangt allemaal nauw samen met de mogelijkheden van ons brein. Ons verstand is complexe materie die verder onderzoek verdient."

Wat goed is voor het hart, is ook goed voor de hersenen en de hersengezondheid

Jurn Verschraegen, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

Maar hoe is het dan te vermijden? Letten op je levensstijl dus. "Dat begint vanaf je 40e. Tussen je 40e en je 70e levensjaar kan je de meeste winst boeken", zegt Jurn Verschraegen, van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Tips dan maar? "Wat je kunt doen, is mentaal actief zijn, proberen een depressie te vermijden, overgewicht proberen te voorkomen en uw bloeddruk onder controle houden. Ook zeer belangrijk: niet roken. En wat nog? Cholesterol onder controle houden, voldoende bewegen, gezonde voeding, uw hart gezond houden... Eigenlijk zeggen we dat alles wat goed is voor het hart ook goed is voor de hersenen en de hersengezondheid."

Volgens het Alzheimer Centrum in Nederlands Limburg kan die aanpak van de levensstijl zorgen voor zowat 30 procent minder gevallen van dementie.

Testen hoe het zit met uw hersengezondheid? Bekijken waar er verbetering mogelijk is? Een korte test leert veel. Nog meer informatie en duiding is te vinden ook op www.mijngezondbrein.be . 

Meest gelezen