Videospeler inladen...

Algerijnse president Bouteflika trekt kandidatuur in, presidentsverkiezingen uitgesteld

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika trekt zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in en ambieert dus geen vijfde termijn. De verkiezingen zelf worden uitgesteld.

Al drie weken lang protesteert een groot deel van de Algerijnse bevolking tegen president Bouteflika. Ze nemen het niet dat de 82-jarige man zich opnieuw kandidaat heeft gesteld voor de presidentsverkiezingen. Bouteflika is al 20 jaar aan de macht en was kandidaat voor een vijfde termijn. Bovendien is hij nooit volledig hersteld van een beroerte in 2013. Bouteflika kan amper praten en lopen en is de voorbije vijf jaar nauwelijks in het openbaar verschenen.

Ondanks dat massale protest, bleef het regime de kandidatuur van Bouteflika steunen, naar verluidt ook omdat er geen andere geschikte kandidaat voorhanden was. Maar nu trekt Bouteflika zijn kandidatuur alsnog in. De presidentsverkiezingen van 18 april worden ook uitgesteld.

Bouteflika belooft ook de regering te herschikken. Premier Ahmed Ouyahia heeft intussen al ontslag genomen. Noureddine Bedoui volgt hem op.Er zou nu eerst een "nationale conferentie" komen die het politieke systeem moet hervormen en aan een nieuwe grondwet moet werken. Die zou dan aan de bevolking worden voorgelegd in een nationaal referendum. Bouteflika belooft naast politieke ook economische hervormingen. Pas na die conferentie zouden dan nieuwe presidentsverkiezingen georganiseerd worden.

In hoeverre deze toegevingen de rust in Algerije zullen doen terugkeren, valt nog af te wachten. De betogingen van de voorbije weken waren in de eerste plaats gericht tegen een vijfde termijn voor Bouteflika. Die slag lijken de betogers gewonnen te hebben. Maar de verkiezingen zelf uitstellen en een "nationale conferentie" bijeenroepen, roept ook vragen op. Met name, hoelang zal die conferentie aanslepen? Hoelang zullen de Algerijnen met andere woorden op echte hervormingen moeten wachten? 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen