Videospeler inladen...

Asbestalarm Hoeilaart onder controle

In Hoeilaart mogen alle mensen opnieuw naar hun huis na een asbestalarm. Net voor twaalf uur brak er brand uit in een huis in de Kroonlaan. De kans bestaat dat de vrijgekomen rook bij die brand giftig is. Na een controle zijn de huizen opnieuw vrijgegeven.

In Hoeilaart brak er vanmiddag een brand uit in een huis in de Kroonlaan. "De vrijgekomen rook bij die brand leek volgens de brandweer giftig. Vandaar dat ik als burgemeester vrij snel heb besloten om het rampenplan af te kondigen. Het huis dateert uit de jaren zestig en bevat waarschijnlijk asbest. Die asbest zou via de rookpluim dan in de lucht terecht zijn gekomen. In eerste instantie hebben we dan tien straten geëvacueerd. Het ging om een dertigtal mensen in totaal. Maar de meeste mensen zijn intussen al opnieuw naar huis", vertelt burgemeester Tim Vandenput.

Acht huizen nog niet vrijgegeven

Enkel de directe buren van het huis moeten nog even in het opvangcentrum blijven. "Het gaat om acht huizen in totaal, in de wijk Tentrappen. Hun tuinen en huizen moeten nog onderzocht worden om te kijken of de deeltjes in hun tuin niet giftig zijn. Zij zullen normaal gezien rond 17 uur opnieuw naar huis kunnen", aldus de burgemeester.

Op het moment van de brand waren er drie mensen in het huis aanwezig. Schoonzoon Kris Dewaet vertelt wat er precies is gebeurd. "Mijn schoonmoeder haar huis is dus gedeeltelijk afgebrand. De brand is boven ontstaan op de slaapkamer. Waarschijnlijk door een kortsluiting in de stofzuiger. Mijn vrouw en schoonbroer waren ook in het huis aanwezig toen de brand uitbrak. Ze hebben de brandweer verwittigd en konden schuilen bij de buren", aldus Kris Dewaet. "Het dak is nog een leien dak van vroeger. Daar zou dus inderdaad gezien de ouderdom van het huis asbest in aanwezig kunnen zijn."

De sociale dienst van Hoeilaart zoekt nu naar een opvangmogelijkheid voor de eigenares. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen